Elhunyt Mécs Imre

2023. január 19. 11:36
Az egykori SZDSZ-es politikus 89 éves volt.

Meghalt Mécs Imre – írja a hvg.hu. Az SZDSZ-es majd MSZP-s politikus 89 éves volt.

Édesapja id. Mécs Imre (1897–1977), egy felvidéki szlovák falu magyar kántor tanítójának fia, orvos volt. Édesanyja, Lengyel Irén Klára (1912–1994) nyelvtanár, felvidéki nemesi családból származott.

1956-ban eljárt a Petőfi Kör vitáira. Részt vett az 1956-os forradalomban, a nemzetőrség szervezésében. Később szerepet vállalt az ellenállásban, amelyet az egyetemek, a munkáscsoportok és a felkelő csapatok maradványainak részvételével szerveztek.

1957 júniusában letartóztatták. 1958. május 22-én „a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért” halálra ítélték. Az ítéletet 1959 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.1963 márciusában az általános amnesztia keretében szabadult. Három évig rendőri felügyelet alatt állt, tíz évig politikai jogvesztés sújtotta. Szabadulása után problémákat okozott számára az elhelyezkedés, végül 1963-tól 1974-ig a Híradástechnika Szövetkezet fejlesztőmérnöke lett.

Mécs 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd az ebből kialakuló Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) alapító tagja volt, 1990-ben bejutott az Országgyűlésbe, ahol 20 éven át volt képviselő: 1990–2006 között az SZDSZ, 2006–2010 között pedig az MSZP színeiben. Idén szeptemberben lett volna 90 éves.

A halálhírt a család tette közzé az egykori politikus Facebook-oldalán.

(Wikipédia alapján)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 182 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudták, merték, tetvek.

Azt még lehet mondani, hogy a szadeszről (mármint a társaságról) nem derült ki anno, hogy mire is készülnek, megvezették a Mécset, mint sok embert.
De az, hogy az MSZP színeiben indult a választáson, az utódpárt jelöltjeként (akik halálra ítélték), na erre már nem lehet semmilyen magyarázat.
Mintha Somon Wiesenthal a náci párt színeiben indult volna a választáson 1948-ban (ami náci párt persze nem lehetett.).

Úgy tűnik, az "SZDSZ" könyvjelzőnél nyílt ki a Necronomicon.

1986-ot írtunk, az életem egy fontos eseménye volt, de ott és akkor tudtam, hogy látni fogom Mécs Imrét és tekintve, hogy a környezetem milyen mély tisztelettel beszélt róla megfigyeltem őt.

Ami aztán később történt, az több volt, mint kiábrándító. 1990-ben aztán összeraktam a történetet.

Nyugodj békében Mécs Imre, az illúzióimmal együtt! A hősöm voltál egykor! De sikerült aprópénzre váltanod!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés