Rossz és félrevezető a cím a Telexen

2023. január 16. 14:07

Nick Thorpe
Facebook
Mintha azt mondtam volna, hogy ma olyan hangulat uralkodik, mint egykor a Rákosi-korszakban. Ez persze képtelenség.

„Rossz és félrevezető cím

Karácsony előtt, egy nemzetközi sajtókonferencián tettem egy udvarias javaslatot a Miniszterelnöknek. Ha több interjút adna a független hazai és nemzetközi médiának, mondtam, talán javítani lehetne Magyarország gyakran rossz nemzetközi közképén, és a világ jobban megérthetné kormányának álláspontját. Annál is inkább, mivel egyetértettem vele abban, hogy létezik egyfajta »hungarofóbia« a világon. A Miniszterelnök kedvesen reagált, mintha tetszett volna neki az ötlet, énbennem pedig felcsillant a remény, hogy talán új, kevésbé agresszív kommunikáció várható a kormány oldaláról az új évben. Orbán Viktor a válaszában még dicsérte is a magyar történelemmel kapcsolatos ismereteimet – 1988 és 2010 között ugyanis gyakran találkoztunk. Azt is mondta hogy ha lesz mondanivalója, ad majd interjút nekem is és másoknak is. Mivel, úgy látom, sok mondanivalója van, bízom benne hogy hamarosan lesz rá alkalom.

Közben január 11-én video interjút adtam a Telexnek. Sajnos 14-én nagyon rossz és félrevezető cím alatt jelent meg. Mintha azt mondtam volna, hogy ma olyan hangulat uralkodik, mint egykor a Rákosi korszakban. Ez persze képtelenség. Akkor Magyarországon félelmetes diktatúra volt, ma egy sokak szerint boldogtalan demokrácia. Az a cím egy ártalmatlan mondatomat értelmezte alaposan félre. Azt mondtam ugyanis, hogy manapság a hivatalosság köreiben úgy gondolják, hogy »aki nincs velünk, ellenünk van«, pedig ez Rákosi híres álláspontja volt. Ugyanezt elmondhattam volna az ellenzéki oldal embereiről is. Az egész interjúban mindvégig azt próbáltom fejtegetni, hogy milyen károsnak tartom az ellenségeskedést. De persze sokkal többen olvasnak el egy vastagbetűs címet, mint ahányan végighallgatnak egy ötven percnél is hosszabb beszélgetést. A téves címre adott reagálásokból úgy látom, hogy az interjúm sajnos olaj volt bal-jobb háború tüzére – és most a baloldal kezdte. Közben a telexes kollégák módosították, az eredeti címet. Az így szólt: „»2010 óta olyan a hangulat, mint a Rákosi-korszakban«. Az új cím, ezt próbálta enyhíteni, valójában azonban szerintem átmenteni: „»2010 óta kicsit Rákosi Mátyás jellegű a hangulat«. Még hasonlót sem állítottam, és igen sérelmesnek érzem, hogy ekkora badarságot adnak a számba. Megkértem a Telexet, hogy ezt a kis írásomat közölje a honlapján. A kollégák azonban úgy látják, hogy nem követtek el hibát a címadásnál. Most indítsak helyreigazítási pert? Inkább ideírom, mi jut eszembe erről az ügyről, és nemcsak erről:

Ma, január 16-én szeretném mégiscsak remélni, hogy képesek leszünk kevesebb rosszat feltételezni egymásról, s kevésbé félreérteni egymást. Egyetértek Orbán Viktorral abban, hogy ha a világ egymással élesen szembenálló tömbökre oszlik, az káros Magyarországnak. De azt hiszem, a tömbök szembenállása Magyarországon belül még károsabb.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Közben január 11-én video interjút adtam a Telexnek. Sajnos 14-én nagyon rossz és félrevezető cím alatt jelent meg."

Tehát mégse jó ötlet interjút adni a "mindentől függetlenül hazudozó" orgánumoknak?

"sokkal többen olvasnak el egy vastagbetűs címet", de éppen ennek tudatában rontotta meg a szavak becsületét a Telex újságírója.
NICK THORPE: Közben a telexes kollégák módosították, az eredeti címet. Az így szólt: "2010 óta olyan a hangulat, mint a Rákosi-korszakban".
NICK THORPE: "Még hasonlót sem állítottam, és igen sérelmesnek érzem, hogy ekkora badarságot adnak a számba. Megkértem a Telexet, hogy ezt a kis írásomat közölje a honlapján. A kollégák azonban úgy látják, hogy nem követtek el hibát a címadásnál."

Ez a gyakorlatuk a Telex propagandistáinak. Karinthy Frigyes írta egykor:
"Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát.
Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét!”

Thorpe vonja le a tanulságot: Óvakodjon, ilyen moslékújság újságíróitól tartsa távol magát.
"Aki korpa közé keveredik azt megeszik a disznók!"

Csak nem? Hogy a független-objektív sajtó élcsapata, a Telex maga is árkot is, az általuk követett ideológia mentén meghamisítja az interjúalany szövegét, és magasról tesz a helyreigazítási kérelmekre? Az nem lehet!
(újszülöttnek minden vicc új:)

@formaegy
Gyurcsányit Polt Péter ügyészsége jól elszámoltatta, megvádolta 50-500 bűncselekménnyel és terrorizmussal, majd az FMB életfogytiglanra ítélte.
Most Biszku Bélával zacskót ragaszt a Csillagban.

Horst_Tappert 2023. január 11. 13:54
9
@nick89
Nos, ez lenne, ha az a diktatúra lenne itthon, amiről ti hazudoztok állandóan.

De ehelyett szabadon van, te pedig minden nap leszopod és szavazol rá.

Érzed, ugye, mekkora görény vagy?"

Nem.
Akkor lenne jogállam, ha a bűnösöket bíróság elé állítanák.
Gyurcsányi a pohos hasznos hülyéje, a legkellemesebb ellenfele, aki soha nem fogja veszélyeztetni a NER-t

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés