Washingtont nagyon aggasztja az orosz Wagner-csoport szerbiai toborzása

2023. január 13. 11:37
„Szeretnénk, ha a belgrádi kormány együttműködne velünk a Wagner tevékenységének leállításában” – mondta az amerikai külügyminisztérium tanácsadója.

Nagyon aggasztónak tartja az amerikai kormány a Wagner orosz magánmilícia toborzó tevékenységét külföldön, így Szerbiában is – jelentette ki Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója újságíróknak Belgrádban, miután tárgyalt Aleksandar Vucic szerb elnökkel.

„Szeretnénk, ha a belgrádi kormány együttműködne velünk a Wagner tevékenységének leállításában, illetve más kormányok is, amelyeket ez érint” – mondta Derek Chollet az államfővel csütörtökön folytatott megbeszélését követően. Mint mondta, Washingtont aggasztja a zsoldoscsoport tevékenysége általában is, de a toborzásra tett erőfeszítései különösen.

A csoport az egész világban jelen van

A tanácsadó hangoztatta, hogy a Wagner-csoport világszerte jelen van akcióival, Líbiától a Közép-afrikai Köztársaságon át Ukrajnáig. A milíciát és alapítóját, Jevgenyij Prigozsint évek óta amerikai szankciók sújtják, és

Washington az utóbbi időben további erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a Wagner ne jusson fegyverekhez.

Az Egyesült Államokon kívül más nyugati országok és ENSZ-szakértők is számos, afrikai országokban elkövetett emberi jogi jogsértéssel vádolják a Wagner fegyvereseit. Hírszerzési jelentések szerint a csoport többtucatnyi – főleg afrikai – országban aktív, szerbiai jelenlétével a magánmilícia kifejezetten büszkélkedett.

A Russia Today orosz állami hírportál, amely nemrég szerb nyelvű oldalt is indított,

rendszeresen közli a Wagner toborzó felhívásait ukrajnai harcra, és a csatlakozóknak vonzó ellentételezést kínál.

Derek Chollet mint különmegbízott a héten balkáni körutat tesz, és fő célja a Szerbia és Koszovó közötti viszony normalizálásnak elősegítése.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés