Kutatás: az európaiak négyötöde felelősnek tartja Brüsszelt az energiaválságért

2023. január 11. 10:37
A válaszadók csaknem négyötöde (79 százaléka) nyilatkozott úgy 2022-ben, hogy a kialakult helyzetért részben az Európai Bizottság elhibázott energiapolitikája felelős.

A Századvég a háborút megelőző, 2022. január 3. és február 14. között zajló Európa Projekt-kutatásához hasonlóan, a 2022. október 13. és december 7. közötti adatfelvétel során is felmérte, hogy az európai felnőtt lakosság mekkora része tartja felelősnek Brüsszel törekvéseit az európai energiaválságért.

A többség szerint a szankciók a felelősek

A válaszokból kiderült, hogy

a szankciók bevezetése óta növekedett a brüsszeli energiapolitika elutasítottsága Európában.

Már a háborút megelőző kutatás eredményei is megmutatták, hogy az Európai Bizottság érvelése – amely szerint korábbi energiapolitikai törekvéseiket fokozni szükséges – nem egyezik az európai polgárok véleményével. A 2022-es téli adatfelvétel eredménye alapján a választ megjelölők háromnegyede felelősnek tartotta a bizottsági szakpolitikát az energiaválságért.

Az európaiak elégedetlenségét Brüsszel szankciós politikája és az annak nyomán tapasztalható áremelkedés tovább növelte. A 2022 őszén készített kutatásban már

a válaszadók csaknem négyötöde (79 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy a kialakult helyzetért részben az Európai Bizottság elhibázott energiapolitikája felelős.

A kérdés legkevésbé a görögöket, a horvátokat és a németeket osztja meg; ezekben az országokban a válaszadók 86, 86 és 85 százaléka gondolja felelősnek a brüsszeli törekvéseket az energiaválságért (a vizsgált időszakban az arány mindhárom országban nőtt).

Németország esete különösen érdekes, mert az Európai Bizottság korábbi – háború előtti – energiapolitikájának fundamentumai nagyrészt egybevágtak a német intézkedésekkel. Brüsszel felelőssége leginkább a dán (60–40 százalék), a magyar (65–35 százalék) és a holland (67–33 százalék) válaszadókat osztja meg.

Nyitókép: Isza Ferenc/AFP

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez jó hír. De önmagában nem jelent semmit. Minden marad változatlanul, esetleg jön a tizedik szankciós csomag( gyémántra:-))))))) )

Dehogynem. Megoldják.

Egyetértek. Annyira szánalmasan gyenge a nyeu-i politikusi felhozatal, hogy az már félelmetes. Legjobb példa erre Németország: választhattak a rossz és a legrosszabb között. Most meg szívnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés