Megint nem tudtak házelnököt választani a republikánusok, Trump is megszólalt

2023. január 5. 9:54
Hatszor szavaztak eddig, de még mindig nincs többsége Kevin McCarthy-nak, már Donald Trump is érte lobbizik.

Mint arról beszámoltunk, elakadt a novemberi amerikai félidős választáson a Képviselőházban (alsóházban) szerény, négyfős többséget szerző republikánusok ügymenete: házelnököt kellene választaniuk, de a jelölt, Kevin McCarthy nem tudja megszerezni minimum 218 republikánus támogatását, mert a 222 fős frakcióból 19-20 képviselő ellenáll.

Kedden, majd szerdán is három-három szavazást tartottak, de az ellenzők kitartanak. A „tálib húszaknak” is nevezett republikánus csoport radikálisabb nézeteket képvisel, szerintük McCarthy nem eléggé keményvonalas. A politikus most több engedményt is tett a csoportnak, például a házelnök elmozdítási kezdeményezését is megkönnyítették a jövőre nézve, de így sem tudta megnyerni a támogatásukat.

Amerikai sajtóhírek szerint az egyébként korábban is Donald Trump által támogatott McCarthy mellé most újra odaállt a volt elnök, aki publikusan, valamint telefonhívások sorával is a politikus megválasztása mellett lobbizik.

Az új Kongresszusban a képviselőházi többséget szerző republikánusok egyébként főleg Joe Biden és fia, Hunter Biden családi üzleti ügyeire szeretnének koncentrálni, vizsgálatot indítva a demokrata elnök homályos ügyletei ellen.

Kevin McCarthy vesszőfutásáról itt írtunk bővebben:

 

Derülnek a demokraták: nem tudtak házelnököt választani a republikánusok

Mint ismert, az Egyesült Államokban novemberben tartott félidős választás, majd az utána következő hosszas szavazatszámlálás után a Republikánus Párt végül csak négyfős képviselőházi (alsóházi) többséget tudott szerezni (ezzel elnyerve a Képviselőház többségét a demokratáktól), míg a Szenátusban (felsőházban) a demokraták megőrizték, sőt eggyel növelték többségüket, így a 100 fős szenátusban 51 demokrata szenátor ül majd.

 

Nyitófotón: Kevin McCarthy (Nathan Posner / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés