Szent György tér, visszatér

2023. január 4. 18:47

Rajcsányi Gellért
Nagyot nézhet manapság az, aki fölnéz a budai Várra; és még nagyobbat, ha föl is megy oda, és elsétál a Dísz térre, majd még azon is túl.

Homlokzatok emelkednek. Terek létesülnek. Tömbök tömbösödnek. A nemzedékek óta ismert, üres, szélfútta bel-budai, hegy teteji senki földje köztérré nemesül. Újjászületik a Dísz tér és a Szent György tér egykori városi szövete – ami sokkal több is volt annál: a magyar államiság, pontosabban a végrehajtó hatalom intézményeinek szimbolikus és valódi tere.

Még szokni kell a változásokat? Igen, szokni kell. És igen, vannak bőven építészetelméleti problémák, urbanisztikai dilemmák, amik a Várnegyed felújításával, a királyi palota és a környező egykori reprezentatív épületek visszaépítésével járnak, és ezek a viták végigkísérték az előző évtizedeket. A nagyszabású városépítészeti rekonstrukció szakmai oldaláról tehát nem szabad elfeledkezni, a vitatémákat, dilemmázásokat, tanácsokat meg kell hallgatni.

Ám eközben valamit nem érdemes elfeledni. Buda várának története mindig is hatalmi, politikai döntésekhez kötődött. Tudjuk: maga Buda városának és várának alapítása is IV. Béla király döntése volt, aki a tatárjárás után jól védhető települést kívánt létrehozni a kiváló fekvésű, hosszúkás hegyháton.

A Mandiner-elődlap Utolsó Figyelmeztetés (UFi) szerzőinek rovata

Nyitókép: Fortepan/Pálinkás Zsolt

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés