Itt a következő évtized Orbán Viktor által vázolt magyar stratégiája

2023. január 4. 18:30
Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra!

Átfogó előadásban vázolta fel az előttünk álló évtized kihívásait és lehetőségeit Orbán Viktor miniszterelnök az ünnepek előtt, a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján.

A zárt körű eseményen elhangzott beszéd főbb megállapításait Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója foglalta össze írásában, ami a Mandiner 2023-as első, csütörtökön megjelenő lapszámában lesz olvasható, „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – a magyar stratégia” címmel.

Megállapítja:

kifulladt a globalizáció neoliberális modellje, a nagyhatalmak új utakat keresnek, a Nyugat válasza a tömbösödés.

A nagy blokkok közé szorult Magyarország az ilyen folyamatoknak a múltban mindig vesztese volt, ezért alternatív globalizációs modellre és stratégiára van szükségünk. Ha nem leválasztjuk, hanem összekapcsoljuk magunkat a világ távoli pontjaival, megnyerhetjük az előttünk álló évtizedet – vonható meg a mérleg a kormányfő által vázolt stratégia nyomán.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kierkegaard, Vagy-vagy című munkája jut az eszembe. Kierkegaard szerint egyetlen abszolút vagy-vagy létezik: a jó és rossz közötti választás. Történelmünk politikai síkon tele van jó és rossz választásokkal, döntésekkel, még példákkal sem untatnám az olvasót, feltételezem a történelmi ismereteket.
Magyarországnak, Orbán Viktornak is döntenie, választania kell a jó és a rossz között. De ki dönti el, hogy mi a jó és mi a rossz.
DK-s barátaim számára könnyű a helyzet, hiszen hűségesen kitartanak Lenin mellett, aki szerint a szabadság a következő: " A szabadság a kapitalista társadalomban mindig nagyjából ugyanaz marad,, mint az ókori görög köztársaságokban volt: szabadság a rabszolgatartók számára."

MSZP-s barátaim helyzete is könnyű, hiszen vallják Ho Si Minh tézisét: "Semmi sem értékesebb a függetlenségnél és a szabadságnál." A DK-s és MSZP-s kommentelők tehát óva intik Orbánt attól, hogy a kapitalista rabszolgatartók karmai közé navigálja az országot.

A Momentum nem érti, hogy miért kell ezzel foglalkozni, hiszen már Konfuciusz megmondta: "A felsőbbrendű ember elégedett és nyugodt, , a középszerű ember mindig tele van szorongással."

Hát fel lehet tenni a kérdést, hogy Te kit és mit választanál a birodalmi kínálatból önmagad, családod, nemzeted számára. Mózes kivezette népét Egyiptomból.

Ne zavard össze Aegopolist és társait, harminc év kevés volt, hogy önálló gondolkodásra késztessen embereket, hogy összefüggésekben gondolkodjanak...

Sajnálom, hogy nem értetted meg, hogy miről írok, nem az én hibám.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés