400-ért olcsóbb az euró, mint egy éve 360-ért. Ezt meg hogy?

2022. december 29. 9:58

Vakmajom
Facebook
Hát úgy, hogy egy éve, 360 Ft körüli eurónál készített felmérésben az olasz Lidl átlagosan 30%-kal drágább volt, mint a magyar.

„400-ért olcsóbb az euró, mint egy éve 360-ért. Ezt meg hogy?

Hát úgy, hogy egy éve, 360 Ft körüli eurónál készített felmérésben az olasz Lidl átlagosan 30%-kal drágább volt, mint a magyar. Most, 400-as eurónál készített felmérésben már csak 7% az átlagos olasz felár, és a termékek több mint fele már olcsóbbá vált Itáliában, pl. feleannyiba kerül a spagetti, akkora volt a magyar áremelkedés, 50% magyar élelmiszerinfláció áll szemben 15%-os olasszal. Érdemesebb ott venni csomó kaját, tésztát, sajtot, paradicsompürét biztosan, ezekben többet ér a pénzed ott.

Tehát 2022-ben a forint valójában, reálértelemben, nem hogy gyengült volna, éppen ellenkezőleg, felértékelődött, hiszen sokkal kevésbé gyengült nominálisan, mint amennyivel az árak jobban felmentek itt, mint az eurózónában, ezért ma 400-nál jobban megéri eurót venni, és abból vásárolni az EU-ban, mint egy évvel ezelőtt 360-nál. Így lehetséges, hogy az árszínvonalakat tekintve a mai 400-as euró olcsóbb, mint az egy évvel ezelőtti 360-as.

Na persze a magyar Lidl-ben olcsóbb termékek zöme hatósági áras, tehát az idők 99%-ában nem lehet kapni őket, csak az üres raklapok meredeznek, miután marinéni megostromolta őket, és lezajlott a hajnali cukordzsihád, szóval a felmérés hamiskás, hiszen az olcsó az a kincs, ami nincs. Majd írnak róla egy újabb mekkmester kormányrendeletet, hogy ne legyen hiány. Hoppá, este meg is írták, kétszer annyit kell tartani a sapkás cuccból a boltoknak. Biztosan működik majd! Biztosan is.”

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés