Borsó...

2022. december 22. 6:58

Németh Péter
Népszava
Újabb tanárt bocsátottak el. Simán végignézzük a jogaikért harcolók tönkretételét.

„Újabb tanárt bocsátottak el azért, mert részt vett polgári engedetlenségi akciókban, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium dráma szakos tanárának azonnali hatállyal mondtak fel. Az iskola vezetése azzal indokolta a pedagógus munkaviszonyának megszüntetését, hogy túl sok alkalommal vett rész a polgári engedetlenségi akciókban.

Talán nem túlzás azt gondolnunk, hogy a lépés egyszerű provokáció. Sőt, azt is feltételezhetjük, hogy a kérés – utasítás – valahonnan a központból jött. Hogy mit nevezünk itt és most központnak, akkor, amikor egy rendőr kezébe került az oktatás – meg az egészségügy –, azt az olvasó fantáziájára bízom. Ha egyáltalán az olvasó hajlandó fantáziálni. Mert, bizonyára a Népszava követőire nem, de úgy általában igaz: a magyar társadalom többsége nem fantáziál. Nem képzeleg, nem gondol a dolgok mögé, egyszerűen túlél. Nem különösebben törődik azzal, hogy az a tanár, pedagógus, orvos hogyan vészeli át ezeket a napokat, hogyan dolgozza fel a hatalom túlkapásait, vagy éppen azt, hogy nem lehet már szabadon véleménye. Nem lehet, mert annak – újra, közel negyven év után – következményei lehetnek. Mit lehetnek: lesznek.

Ez a hatalom ugyanis pontosan tudja, hogy a tűrőképességünk végtelen; simán végignézzük a jogaikért harcolók tönkretételét, legfeljebb, mint a moziban a fotel karfáját szorítva szurkolunk egy kicsit. Otthon szurkolni még lehet, gondolhatjuk, aztán a híradóról átkapcsolunk egy olyan csatornára, ahol nem zaklatnak bennünket holmi elégedetlenkedő tanárokkal, diákokkal. Ezekből van több, sőt: az előbbiekből alig-alig.

Nem tudom mi fog történni most a pécsi tanárral, vagy a kirúgott többivel. Normálisan az elégedetlenség viharának kellene végigsöpörnie az országon, egészen addig, míg a hatalmasok meg nem hátrálnak. Tartok tőle azonban, hogy ilyen nem lesz. Írok helyette egy publicisztikát. A falra...”

Kép forrása: Kurucz Árpád/AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerencsére ez egy szűk réteg.
A többieknek köszönet, akik biztosítják a tanítás folyamatosságát.

Miután a pedagógusok munkájának a kimenete olyan, amilyen, láthatjuk pl. a tüntetéseken is, az általános fizetés emelésssel nagyon sokan NEM értenek egyet.

Valahol azt olvastam, hogy próbaidejét töltötte a tanár, tehát nem kirúgták, hanem próbaidőn belül megváltak tőle. Úgy mint mindenhol máshol, ha a munkaadó nem óhajtja a próbaidőn túl foglalkoztatni a munkavállalót....
https://444.hu/2022/12/20/kiru..

Hány tanárt rúgtak ki a rendszerváltás után évtizedes, kommunista hazugságokkal való gyermek indoktrinálás miatt?

Ha egyszer reál tanár NINCS, akkor ANNAK kell többet fizetni. Ezenkívül valami ellenőrzés és teljesítmény szerinti bérezés sem ártana.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés