Kísért a múlt: iskolabezárások és összevonások mellett érvelt Gyurcsányék árnyékminisztere

2022. december 20. 21:11
Írta: Nagy Gábor
Szaniszló Sándor DK-s önkormányzati árnyékminiszter nem mindig volt annyira szolidáris a pedagógusokkal, iskolai dolgozókkal, mint mostanában. Az MSZP-SZDSZ-érában alpolgármesterként egyik előterjesztője volt annak a 18. kerületi csomagnak, ami több intézmény bezárását, összevonását irányozta volna elő. A javaslatból végül semmi sem lett, köszönhetően a civilek felháborodásának. Mindezt tetézi, hogy ma is óvodabezárások vannak terítéken az általa vezetett városrészben.

„Veletek vagyunk!” feliratú óriásmolinót helyeztet ki az önkormányzat épületére, pénzügyi támogatásról szóló előterjesztést fogadtat el a kerületi gimnáziumból menesztett pedagógusoknak, majd levelet ír a belügyminiszternek, hogy átvennék a Karinthy Frigyes Gimnázium működtetését az államtól – Szaniszló Sándor DK-s árnyékminiszter, Pestszentlőrinc-Pestszentimre első embere igyekszik minden lehetséges fronton bemutatni szolidaritását a pedagógusokkal, a diákokkal; felhívni a figyelmet az oktatás állapotára.

Csakhogy mint az a Mandiner.hu tudomására jutott, amikor még alpolgármesterként segítette a kerület MSZP-s vezetőjét, Mester Lászlót,

Szaniszló aktív résztvevője volt a szocialista-liberális éra iskolabezárási és összevonási kezdeményezéseinek,

amelyekkel közel száz pedagógus és iskolai alkalmazott munkahelye kerülhetett veszélybe.

Bezárták volna a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolát (még a bizottsági szakaszban lekerült a napirendről), a Csontváry Kosztka Tivadar Általános és Alternatív Iskolát, a Podhorszky János Általános Iskolát, a Kastélydombi Általános Iskolát, illetve a Pitagorasz Általános Iskolát. Több intézményt pedig összevontak volna a kerületben, így a Csontváry diákjai a Kondor Béla Általános Iskolához, a Pitagorasz diákjai a Kassa utcai Általános Iskolához, a Kastélydombi diákjai az Ady Endre Utcai Általános Iskolához kerültek volna, áldatlan állapotokat okozva.

Emlékezetes: 2003-ban országos és fővárosi szinten is heves vitát generáltak az iskolabezárási ügyek. A T. Házban vizsgálóbizottságot állítottak fel a kérdés tisztázására, ennek októberi ülését követően kiderült, hogy a tanévben (2003-2004) összesen 80 óvoda, 28 általános, 6 közép-, 10 alapfokú művészeti iskola szűnt meg. Az MSZP-SZDSZ ezt a gyermeklétszám csökkenésével indokolta, a Fidesz-KDNP viszont a demográfiai hullámvölgy mellett a finanszírozásban látta az okokat.

Nincs más út, csak az iskolabezárási és összevonási csomag

Szaniszló a képviselő-testület Oktatási, Közművelődési és Sport Bizottsága előtt – mint előterjesztő (!) – azzal érvelt, hogy a racionalizálási folyamat már évek óta tart, ehhez jönnek a demográfiai változások, valamint az önkormányzatoknak kiutalt pluszfeladatok.

Tehát az akkori érvelés szerint át kellett gondolni ezen intézmények gazdálkodási helyzetét, optimalizálni kell azokat, mondta egykor alpolgármesterként, hozzáfűzve azt is: „gyermekekről van szó, ami minden kérdést »überel«, de ezzel együtt el kell mondani, ha most nem gondolják át a racionalizálás szempontját, akkor következő évben szembesülnek azzal, hogy ami kötelező feladat lenne, már nem tudják ellátni”. A bizottsági ülést követő képviselő-testületi összejövetelen aztán szocialista főnökét, Mestert védte. „Azt gondolom, hogy hálátlan dolog a jelenlegi polgármester nevéhez kötni azt a csomagot, ami tényleg most napirenden van, ugyanis, ha nem ez lenne a polgármester neve, azt gondolom, hogy egy másik polgármesternek is ugyanilyen kötelessége lenne ezt a csomagot beterjeszteni.

Én ebben hiszek és azt gondolom, hogy nincs más módunk” – fogalmazott Szaniszló.

Végül azonban a képviselők nem szavazták meg a javaslatokat, köszönhetően a szülők, az intézményvezetők, illetve a jobboldali képviselők ellenállásának.

Ma pedig óvodákat zárnak be Szaniszlóék a 18. kerületben

A DK-s árnyékminiszter „Veletek vagyunk!” molinója abból a szempontból is érdekes, hogy már e ciklus idején született döntés a kerületi óvodák „központosításáról”.

A két világháborút túlélte, a DK-s városvezetést nem a 18. kerület legrégibb óvodája

Mint arról a Mandiner beszámolt, a pandémia idején, a különleges jogrend örve alatt, érdemi társadalmi párbeszéd nélkül, pár hét alatt nyomta át az óvodahálózat teljes átszervezését a városrész vezetése. Az intézményeket gyakorlatilag megfosztották szakmai és gazdasági önállóságuktól, felállt egy vízfejként létrehozott igazgatóság, a BP18 Egyesített Óvoda, ez alá vonták be a kerület összes óvodáját.

Ezzel egyébként könnyebbé vált az intézménybezárás – a korábbiaktól eltérően már nem kell testületi hozzájárulás egy ilyen döntéshez –, hiszen erről az összevont intézményhálózat vezetője, Kékesi Szilvia is dönthet, aki egyébiránt állítólag a DK-s polgármester élettársának, a Csodavilág Óvoda tulajdonosának barátnője. Ha nem vesz fel egy tagintézmény gyermeket például, attól kezdve befejezi tevékenységét.

Így történt ez a Petőfi utcai óvoda esetében, és ez következett be a Robogó óvodánál is.

Nyitókép: Facebook

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés