Vera Jourová szankciókat ígér, aggódik a Twitter pártatlansága miatt

2022. december 16. 17:18
Az átláthatóságért felelős uniós biztos szerint Elon Musknak tisztában kell lennie azzal, hogy „van egy bizonyos határ”.

Aggodalomra ad okot, hogy a Twitter önkényesen felfüggesztette több újságíró fiókját – írta pénteki Twitter-bejegyzésében Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos. A Twitter csütörtökön függesztette fel több olyan ismert újságíró fiókját, aki nemrég Elon Musknak, a cég új tulajdonosának repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztolt.

Musk szerint ez a személyes adatok megosztását tiltó szabályokba ütközött. 

Jourová felhívta a figyelmet, hogy az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye előírja a médiaszabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.    

„Van egy bizonyos határ”

„Ezt a médiaszabadságról szóló törvényünk is megerősíti. Elon Musknak ezzel tisztában kell lennie, van egy bizonyos határ. Továbbá szankciók is lesznek hamarosan” – tette hozzá üzenetében.  Az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényét idén áprilisban fogadta el az unió. A törvény előírja, hogy az online platformoknak, köztük a közösségi médiának és a piactereknek szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, illetve intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy

felszámolják az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások közzétételét, beleértve a félretájékoztatást is.    

A rendelet november 16-án lépett hatályba, de a legnagyobb online platformok – köztük a Twitter – esetében csak jövő márciusban, a többiek esetében pedig egy évvel később lesz teljes mértékben alkalmazandó az EU 27 országában. A törvényt megsértő vállalatokra a globális bevételük akár hat százalékának megfelelő összegű bírságot szabhatnak ki, vagy

akár ki is tilthatják őket a webfelületekről.    

A médiaszabadságról szóló jogalkotási javaslatot idén októberben mutatta be az Európai Bizottság. A csomagot jövőre terjeszti elő a testület. A törvény célja az lesz, hogy „védelmezze a demokráciát olyanoktól, akik az unión kívülről finanszírozzák a veszélyt jelentő, a nyilvánosság befolyásolására szolgáló folyamatokat”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hoppá! Az utolsó mondat pont ráillik Bajnaira, a datadatra, mzp-re, az ezalenyegre:-))))))
Ezzel nem lehet valamit kezdeni?

khm, ilyenkor hol van a liberalis mantra miszerint ez egy maganceg es azt enged kommentelni akit akar? csak mert a facebook kapcsan ez volt a mantra

Trump felfüggesztése miatt miért nem aggódott Jourova? Hol van most az az érv, amit akkor szoktak hangoztatni, amikor a Facebookon törölnek jobboldali hozzászólást, vagy tiltanak le jobboldali profilt? Akkor ugyanis az a kritikára a válasz, hogy ez egy magánvállalkozás, megszabhat feltételeket.

Az unió szerint igazunk van!

Csak nem azt akarod mondani, hogy a buzivilág liberális hívei, vagy a múlt megváltoztathatóságában hívő, azt utólag átalakítani akaró fantaszták a normálisak?

Jól van kiscsávó, van még hova nőnöd!

akkor a ti normalitasotoknak legyen egy sajat celulete, ott szopjatok le magatokat, mert mi a tobbseg, akik valoban normalisak vagyunk meg ratok nem tartunk igenyt

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés