Putyin az EU-s olajárplafonról: Már mondtam, egyszerűen nem fogunk eladni azoknak az országoknak, amelyek ilyen döntéseket hoznak

2022. december 9. 17:17
Az orosz elnök szerint a Nyugat döntése „ostobaság”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölte: Oroszország a világ legnagyobb energiaexportőreként csökkentheti az olajkitermelést, és megtagadja az olaj eladását minden olyan országnak, amely a Nyugat által az orosz olajra kivetett árkorlátozást alkalmazza – tájékoztatott az Euronews.

Az Európai Unió tagállamai múlt héten pénteken határoztak arról, hogy

a G7-tel kötött megállapodás alapján felső határt szabnak az orosz kőolaj árára.

A lap arról is tájékoztatott, hogy az olajársapka felső határa legalább 5 százalékkal lesz alacsonyabb az orosz olaj világpiaci áránál, ezt a szintet pedig kéthavonta fogják felülvizsgálni.

Az EU-tagállamok azután állapodtak meg az orosz kőolaj globális vásárlására vonatkozó 60 dolláros árplafon bevezetéséről, hogy a még keményebb fellépést – tehát a még alacsonyabb felső határt – szorgalmazó Lengyelország feladta ellenvetéseit. Az uniónak tehát sikerült még december 5-e előtt döntenie az árplafonról, 5-én ugyanis életbe lép az orosz tengeri olaj EU-ba történő behozatalának tilalma. A döntés részleteiről a Mandiner is beszámolt.

Nehéz szülés volt: itt az orosz kőolajra kivetett ársapka

Az Euronews kiemelt néhány mondatot Putyin pénteki nyilatkozatából. „Ami a mi reakciónkat illeti, már mondtam: egyszerűen nem fogunk eladni azoknak az országoknak, amelyek ilyen döntéseket hoznak.

Elgondolkodunk még azon is, hogy ha szükséges, akkor csökkentjük a termelést.”

„Gondolkodunk, egyelőre nincsenek fix megoldások. A konkrét lépéseket egy orosz elnöki rendeletben vázoljuk fel, mely a következő napokban jelenik meg” – állította Putyin, és hozzátette, hogy Moszkva nem veszít a nyugati árplafon miatt, továbbá hogy a kormány pénzügyei rendben lesznek. Közölte, hogy a Nyugat döntése „ostobaság”, és hogy az árplafont elfogadó országok energiaárai az egekbe szökhetnek.

Nyitókép: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tények.

Mondjuk tényleg nem tudom, mit akar a Nyugat. Mintha én bemennék a McDonalds-ba, és közölném, hogy 300 Ft-ot vagyok hajlandó fizetni, és kész.
Ja, és ráadásul mondjuk a McDonalds az egyetlen étterem a környéken...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés