Rendőrségi razziát tartottak az Európai Parlamentben

2022. december 9. 16:33
A letartóztatottak között van egy volt európai parlamenti képviselő.

Belgiumban pénteken négy embert, köztük egy volt európai parlamenti képviselőt vettek őrizetbe az Európai Unió (EU) parlamentjében (EP) „egy Öböl-menti ország” által elkövetett korrupció gyanújával indított vizsgálat részeként – közölte az szövetségi ügyészség.

Az ügyészség konkrét országot nem nevezett meg, de a Le Soir belga napilap értesülései szerint katari tisztviselők próbáltak meg egy volt olasz szocialista képviselőt megvesztegetni, aki az EP tagja volt 2004 és 2009 között.

A szövetségi ügyészség közleményében az áll, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy Öböl-menti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal kísérelték meg az uniós parlament magas pozíciót betöltő tagjait lekenyerezni.

A letartóztatottak között van egy volt európai parlamenti képviselő”

– közölte az ügyészség.

A nyomozás korrupció és pénzmosás ügyében indult. A rendőrség pénteken 16 razziát tartott Brüsszelben, 600 ezer euró (250 millió forint) készpénzt, valamint informatikai eszközöket és mobiltelefonokat foglalt le, tartalmukat vizsgáljak. A készpénzt a volt képviselő brüsszeli lakásában, egy széfbe zárva találták.

A Le Soir azt írja, hogy a rendőrség Luca Visentinit, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség elnökét, valamint egy civil szervezet igazgatóját is őrizetbe vette, a hatóságok az EP szocialista frakciójának dolgozó európai parlamenti asszisztensek egyikét is letartóztattak.

Mindegyik gyanúsított olasz állampolgárságú vagy származású. A napilap szerint a nyilvánosság előtt nagyon aktív szerepet játszanak az emberi jogokat támogató egyesületekben és civil szervezetekben. A volt képviselő a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű nonprofit szervezet elnöke, amely a súlyos emberi jogi jogsértések büntetlensége elleni küzdelmet támogatja. A szervezet brüsszeli irodáját reggel átkutatták a hatóságok.

A lap megkeresésére az Európai Parlament sajtószolgálata közölte, hogy „a folyamatban lévő jogi eljárásokról nem nyilatkozik, de teljes mértékben együttműködik az illetékes nemzeti hatóságokkal.”

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Senki. Weber magától bérelt irodát, Verhofstadt közpénzből végeztette a felújítást. Jourova a hazájában volt korrupciós perben. Ursula von der Pfizer eltüntette az sms-eket. Az egészségügyi biztos számláján 4 millió euró landolt. Ez nem érdekes. A jelenlegiekhez nem mernek nyúlni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés