Elemző: A kérdés az, hogy megkezdődik-e az utódlás, vagy Putyinnak újráznia kell

2022. december 7. 13:59
Stier Gábor kielemezte a közelgő oroszországi választást.

Stier Gábor, a Moszkva Tér szerzője hosszú elemzést közölt arról, hogy milyen kimenetelei lehetnek a 2024-es oroszországi választásoknak. Mint írta, „több jelből ítélhetően az újraválasztására készülő elnök körüli erőcsoportok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék befolyásukat a folyamatokra – nem magára az elnökre –, és így megerősítsék a pozíciójukat a közben zajló hatalmi átmenet közepette”.

Hozzátette, „a legtöbb hír az elmúlt napokban Alekszej Kudrinnnal kapcsolatban röppent fel. A rendszeren belüli liberálisok közé sorolt, Vlagyimir Putyin bizalmasaként kezelt egykori pénzügyminiszter mandátumának lejárta előtt felállt a Számvevőszék elnöki székéből, és az utóbbi években az orosz IT-szektor zászlóshajójának a szerepét elveszítő, komoly átalakulások előtt álló Jandex tanácsadója lesz, amely minőségében a cég feldarabolásának elkerülése érdekében a politikai védernyő biztosítását várják tőle.

Ezzel párhuzamosan azonnal elkezdődtek a találgatások arról, hogy Kudrin a közelgő elnökválasztáson Putyin egyik kihívója, liberális sparring partnere lehet, ezzel is erősítve a várható újraválasztás legitimációját”.

Stier szerint a 2024-es választásoknak egyébként nem az a tétje, hogy ki lesz Putyin „edzőpartnere”. Sokkal inkább az, hogy megkezdődik az utódlás, avagy Putyinnak újráznia kell akár akarata ellenére is, mert az elkezdett dolgot be kell fejeznie.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés