Orbánnak mennie kell!

2022. december 7. 10:07

Papp Zsolt
Népszava
A kormány rossz válaszokat adott a válságra, az ársapkák növelik az inflációt és a szocializmusba vezetnek vissza.

„Bajban vagyunk, a saját hibánkból. A kormány rossz válaszokat adott a válságra, az ársapkák növelik az inflációt és a szocializmusba vezetnek vissza – ezt nem egy független elemző, nem is egy ellenzéki politikus, hanem a miniszterelnök egykori jobbkeze, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyilatkozta.

Mondhatnánk: végre! Végre, mert az ország józanabb fele/harmada eddig is tudta, hogy a magyar gazdaság nagy bajban van, ráadásul a kormány és a jegybank évtizedes elhibázott gazdaságpolitikája miatt. Sajnos Matolcsy nem korábban világosodott meg, mondjuk úgy 2011 körül, amikor meghirdette az unortodox gazdaságpolitikát. Vagy a »rezsicsökkentés« bevezetésekor, vagy a forint leértékelésekor, de legalább a 2021 októberi pénzszórás beindításakor megtehette volna!

Most már késő bánat: a magyar gazdaság az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt egy évben – amikor a kormány ráfordult inflációgerjesztő választási osztogatásra –, olyan sebeket szerzett, amelyeket nagyon-nagyon nehéz lesz kikezelni. A magas infláció, a romló egyensúlyok,  a magyar gazdasággal szembeni bizalmatlanság évekig fogja mérgezni Magyarország megítélését. Matolcsy beszéde fontos jele a kijózanodásnak. De hogy lesz-e gazdaságpolitika fordulat, az kétséges. Kétséges, hogy Orbán ki tud-e mászni politikai földrengés nélkül a hazugságokra épülő gazdaságpolitika hálójából. Mert ugye az most már világos, hogy a válságot nem a szankciók okozzák.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a a saját hibájából van bajban az újságíró, illetve a saját hibájukból, akkor miért menne mégis Orbán?
De nyugi, nem is fog!

A Népszava még él?

Érdekes a Soros média, közte a Népszava reagálása. Az egyszerű baloldali olvasóik bizonyára azt várták, hogy a főszerkesztő maga fog kirohanni a mocskos, galád árfelhajtó, gyarmatosító amerikai kapitalisták ellen, s meghirdeti a forradalmat az országokat nyomorba döntő burzsoázia felkoncolására. Minden változatlan...már Lenin is árulónak nevezte a szociáldemokratákat. A magyarországi "baloldal", szociáldemokrácia alapelve is az,amit Lenin bírált.."csak a burzsoázia ne tántorodjon el", de kik vezetik a DK-t, a milliárdos burzsoák., a rendszerváltás rablóprivatizációján megtollasodott kommunisták.

Szerinted jobb lett volna, ha egyből 800 Ft felett fizetünk a benzinért? Jól jártunk az ársapkával. Mostantól az eu-s benzinár középmezőnyében leszünk.
Mivel az ellenzék folyamatosan az ársapka ellen volt, nem értem, mi a problémátok?
Egyébként ne légy kulturálatlan .

Tisztázni kéne az eseményeket, nem ártana akár egy összefoglaló cikk sem erről a benzin mizériáról.
Miért a szankciók miatt szűnt meg az ársapka?
Brüsszel hozott egy szankciót, miszerint február 5-től mi hárman, akik vezetéken kapjuk a kőolajat nem kereskedhetünk az abból származó termékekkel ( Szlovákia, Csehország és Magyarország).
Ennek az a következménye, hogy a MOL, akinek finomítói vannak, a saját tulajdonát, termékét nem értékesítheti a másik két országban sem. Más visszaható hatás is lesz, ugyanis a szlovák MOL az osztrákoknak és a lengyeleknek sem adhat el benzint . Ott is problémák várhatóak.
A február 5-re való felkészülés jegyében szűnt meg az ársapka, mert mégiscsak jobb, ha van üzemanyag még ha drágábban is, mint ha nincs .
Brüsszel valószínűleg ezzel bünteti a három országot a kivételért. De megint kapkodott és nem csinált hatástanulmányt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés