Az önkény orbáni állama kívül esik a polgári demokrácia értelmezési körén

2022. december 7. 9:26

Gyurcsány Ferenc
Facebook
Túléléséért harcol, amikor szembemegy Európával.

„Ha nem értik, hogy mivel van, illetve mivel nincs gondja az európai demokratáknak, akkor két bekezdésben világosítsuk meg elméjüket.

1. Ha az illiberális demokrácia kifejezésben az illiberális jelző arra utal, hogy az emberek közti viszonyokat nem az egyének szabad akarata, hanem a történelmileg kialakult közösségi, kulturális viszonyok, illetve a közösség sikeres fennmaradásának az állam által jól vagy hamisan kinyilvánított érdeke alapján kell elfogadni, megszervezni, akkor az illiberális jelző valójában konzervatív nézetekre utal. A konzervatív nézetekkel lehet, hogy sokaknak vitája van, de nyilvánvalóan hazudik a kormány, hogy emiatt büntetné őket az Európai Unió, vagy bárki. Lehet konzervatív politikát folytatni, megpróbálni belebeszélni az emberek, a családok életébe, hitébe, legfeljebb mi ezzel nem értünk egyet. De ez legitim vita különböző meggyőződésű demokraták között.

2. Ha az illiberális demokrácia valójában a polgári demokrácia tagadása, az más helyzet. Mert a polgári demokrácia abban az értelemben feltétlenül liberális, hogy lényege a (kulturálisan, anyagilag, erkölcsileg stb.) szabad polgárok államalkotása. Azaz a polgárok teremtik az államot és határozzák meg az alapvető közösségi viszonyok jellemzőit, nem pedig fordítva. Ebből következik, hogy mivel a polgárok a szabadságukat az állammal szemben is megvédik, ezért a polgárok állama (a liberális polgári demokrácia) csak korlátozott és ellenőrzött hatalommal rendelkezhet.

Orbán illiberalizmusa ezt tagadja, az ő világukban a politikai akarat által vezérelt állam uralkodik a polgárok felett, ezért ezen a ponton valóban éles vitában van a kormány az Európai Unióval és minden demokratával. Az önkény orbáni állama kívül esik a polgári demokrácia értelmezési körén, az európai normákon, a demokratikus alkotmányosság keretein. Az úgynevezett jogállamisági vita erről, és nem Orbán előző pontban hivatkozott konzervativizmusáról szól.

Az Európai Unió polgári demokráciák történelmi szövetsége. Az orbáni önkény állama ebbe a szövetségbe nem illeszthető bele. Ha ma kérnénk felvételünket az Unióba, nem vennének fel bennünket. Orbán nem feszegeti a kereteket, hanem kilépett a keretek közül. Egyelőre nem vállalja a nyílt szakítást. Polgári demokrácia keretei között Orbán rendszere nem fenntartható. Ezt ő is tudja. Túléléséért harcol, amikor szembemegy Európával. Ezért igaz, amikor azt mondjuk, hogy Orbán vagy Európa.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Ferencnek valaha szobra lesz, csak úgy tudom elképzelni, hogy egy lovon ül - fordítva.
Orbánt demokratikus többség választotta, politikai akarat által vezérelt államot pedig ő akar és az EU(SA)

Nincs belátási képességük. Ha nem megy ésszel és szívvel, akkor még nagyobb erővel próbálják maguk felé hajlítani a valóságot.
Működj, mondja minden másodpercben a Böszme, bár látja, hogy hiába erőlteti, nem megy.
Panaszkodik ő mindenkinek az Óperenciás tengeren innen és túl is, árulkodik és mószerol, mégis minden hiába.
De mikor adja fel egy elvetemült gazember az áldatlan tevékenységét? Soha.

Próbálnak európaibbaknak tűnni, a kocsmai stílust ideiglenesen kissé elvetették. Lehet, hogy a nyugati barátocskáik figyelmeztették őket
Idegen tollakkal próbál ékeskedni a Feri, de a tollak alól ki kilatszik a mérges pulyka!

Még nem olvastad, hamarosan publikussá válik, hogy Gyurcsány meghirdette a DK elszakadását a globális nagytőke érdekeit kiszolgáló neoliberalizmustól. Manifesztumában harcot hirdet a gátlástalan kapitalizmus, a bankok ellen, keményen bírálja Amerika gyarmatosító politikáját, az amerikai érdekeket kiszolgáló Brüsszelt. Klári ennek jegyében lemond EP -képviselői mandátumáról.
Példátlan kritikával illeti az Európa, s benne Magyarország gazdaságát szétverő, az országot nyomorba döntő uniós politikát. Felháborítónak tartja, hogy amerikai nyomásra Brüsszel levágta Európát a megfizethető orosz energia forrásokról, nyersanyagról, totális versenyképtelenséget okozva.
Gyurcsány követeli az ország semlegességét, a NATO-ból és az EU-ból való kilépést, a magyar gazdaság talpra állítása , az olcsó energiaárak érdekében az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok helyreállítását.
Holnap felmondja az együttműködést a Soros által alapított Momentummal, felveszi a kapcsolatot a Munkáspárttal. Új párt alakul, amelybe várják a Te belépésedet is. Az egykori MSZMP tagság előnyt jelent.

Vallja be, hogy az ez a lényegen keresztül kapott amerikai pénzt.

Bár minden 90 utáni kormány így "lopott" volna, mint Orbánék. Nem itt tartana az ország!!!

Az volt a polgári demokrácia, mikor az 50 éves évfporduló ünneplésén részt vevő tömegeket lovasrendőrök kardlapozták, rendőrnek öltözött egyének földön fekvőt csoportosan rugdaltak, gumilövedékkel fejmagasságban tüzeltek és a főpolgár miniszterelnök ez a Ripacs volt??? Később a résztvevő verőembereket a főnökükkel együtt még ki is tüntették.

Hogy szakadna már rájuk az ég!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés