Az Orbán-rendszer olyan politikát képvisel, amely jövőellenes, pedagógusellenes és gyermekellenes

2022. december 6. 13:36

Antal Attila
Hírklikk
Azt gondolom, hogy a rendszer fél. Interjú.

Új jelenség, hogy az egyházi iskolák is beleállnak az ellenállásba, sőt, a kirúgások után a tiltakozóik azt írják: »ezen eljárás egy olyan rendszer látlelete, amely az oktatás-nevelés ügyét a végletekig leegyszerűsítve, minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli, s nem képes átérezni annak valódi mélységét, elérendő célját és kívánatos eszközeit.« Ez az, amit ön is mond…

Szerintem ez egy nagyon fontos és jó lépés. Aki úgy gondolkodik, ahogy azt az előbb felvázoltam – ez egy szövetség a tanárok, a diákok és a szülők között –, az nem is gondolkodhat másképp. Az Orbán-rendszer a végletekig feszíti ezt a húrt, és az egyházi iskolák egy részének beleállásával pontosan látszik, hogy még azokban a társadalmi csoportokban is fellángol az elégedetlenség, amelyek nagyon sokáig tűrték ennek a rendszernek az általános pedagógusellenes attitűdjét. Azt gondolom, hogy ez forró pont a rendszer számára is, hiszen kezdi felemészteni a saját tábornak, és egyébként a magyar társadalomnak is a tűrőképességét. Fontos dolog az oktatási rendszer, de óriási dolog a magyar társadalom szempontjából: kialakul egy olyan helyzet, hogy a magyar társadalom meghatározó része érdekeltségi, érintettségi alapon szembekerül a saját kormányzatával.  És nem azért, mert nem a Fideszre szavaztak, hanem azért, mert az Orbán-rendszer olyan politikát képvisel, amely jövőellenes, pedagógusellenes és gyermekellenes. 

Miért csak hallgatással, elbocsátásokkal és fenyegetésekkel tud a kormány erre válaszolni?

Ezt nem tudom megmondani, mert minden józan érdek, minden józan érték – amiben esetleg valaha is hitt ez a kormányzati struktúra – azt diktálná, hogy most leüljön, komolyan vegye figyelembe az anyagiakon túli igényeket, mert egy rendszert kell rendbe hozni.  És nem csak egy rendszert – az oktatásit – kell rendbe hozni, mert az mindig is összeért a nyugdíjrendszerrel, a munkaerőpiaccal, az egészségüggyel. Csak ezt a felelősséget nem tudja, nem meri sosem vállalni – a felelősség kifejezést nem is ismeri az Orbán-rendszer, nincsen benne a szótárában. Ha ugyanis benne lenne, akkor ki kellene mondani, hogy a király meztelen, itt, és itt elrontottuk ezeket a nagy rendszereket. Sőt, szándékosan tettük, mert nem a szakpolitikai dolgok, nem a háború, nem a válság miatt történt, hanem mert egész egyszerűen nem ismertünk más logikákat, nem akartunk figyelembe venni társadalmi érdekcsoportokat, szakpolitikai másként gondolkodásokat, mert volt egy elképzelésünk, de az egy csőd, egy kudarc. Ezzel a felelősséggel nem mer, nem tud a rendszer szembenézni. Egy autoriter, fentről irányított rendszerben minden ilyen típusú felelősség felvetése a rendszeren belül delegitimációval, félelemmel jár. Azt gondolom, hogy a rendszer fél, mert kirúgásokkal reagálni egy társadalmi mozgalomra, jogos érdekre és igényre, az már a vég. Az Orbán-rendszer nem csak a saját politikai végzetét, hanem a magyar társadalom óriási katasztrófáját készíti elő mindezzel.”

Nyitókép: YouTube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kell, hogy valaki megnevettesse a nagyérdeműt......

Kanyarbanelőzünk!

És mégsem Soros zsebéből kandikál? Akkor nagyon rosszul szolgálja érdekét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés