Francia elemző: Magyarország nyomás alatt áll, de közel sincs elszigetelt helyzetben

2022. december 06. 20:36

A France24 műsorában Armen Georgian, a médium elemzője értékelte a jogállamiság és az uniós pénzek részleges befagyasztása kapcsán kialakult feszült helyzetet.

2022. december 06. 20:36
null

Armen Georgiant, a France24 politikai elemzőjét kérdezte műsorában a médium videós portáljának műsorvezetője a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárással, továbbá a részben befagyasztott pénzek körül kialakult politikai patthelyzet kapcsán. 

Mint a Mandiner is megírta, elhalasztották a magyar gazdaságélénkítési tervről és a hozzá kapcsolódó 5,8 milliárd eurós támogatásról, valamint a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurós uniós forrás befagyasztásáról szóló döntést az uniós pénzügyminiszterek tanácsában.

is megírta, elhalasztották a magyar gazdaságélénkítési tervről és a hozzá kapcsolódó 5,8 milliárd eurós támogatásról, valamint a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurós uniós forrás befagyasztásáról szóló döntést az uniós pénzügyminiszterek tanácsában.

Georgian Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert idézve ismertette a magyar álláspontot a fejleményekkel kapcsolatban. Mint felidézte: Szijjártó Péter korábban egy interjúban elmondta, hogy

ma Magyarország politikai percepciók áldozata, amelyek annak tudható be, hogy Magyarországon tizenkét éve konzervatív, kereszténydemokrata kormányzat van hivatalban. 

Georgian maga a jelenlegi politikai helyzetet úgy értékelte, hogy „párhuzamos univerzumok” hódítanak teret az Európai Unióban. Egyrészt abban az értelemben, hogy Brüsszel szerinte csak az előre meghatározott, minden tagállamra érvényes játékszabályokat érvényesíti, másrészt pedig abban, hogy Magyarország álláspontja az, hogy a vita politikai motivációktól terhes.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint létrejöhet-e a megállapodás Magyarország és az Európai Unió között, Georgian felidézte, hogy

Franciaország és Németország is elismeri, hogy Magyarország bizonyos reformokat már végrehajtott,

ezért a befagyasztott pénzek arányát csökkenteni kell. 

Éppen ezért Georgian elmondta: ő esélyt lát arra, hogy december folyamán egy grandiózus megállapodás jöjjön létre a felek között, mivel számos politikailag összefüggő kérdés is napirenden van. Az elemző itt példaként az Ukrajnába irányuló uniós segély kérdését említette.

Georgian szerint ráadásul Magyarország a jogállamiság vonatkozásában közel sincs egyedül.

Emlékeztetett például, hogy habár Ukrajna kapcsán nézeteltérés uralkodik a visegrádi országok között, alapvetően ezek az országok „együtt húznak”. Az elemző rámutatott arra is, hogy érdekes fejleményként merült fel időközben, hogy Magyarország a nyugati országok közül is támogatóra lelt Olaszország „személyében” – legalábbis a jogállamiság körüli diskurzusban. 

Olasz EP-képviselő: A jogállamiságot nem szabad politikai fegyverként használni

A műsorban Vincenzo Sofo olasz európai parlamenti képviselő is megszólalt a kérdésben. Sofo elmondta, hogy biztosítani kell, hogy az Európai Bizottság döntése Magyarország kapcsán ne legyen politikailag motivált. Hiszen Sofo szerint ez nagyon veszélyes precedenst teremthet az Európai Unióban.

A jogállamiságot a politikus szerint nem szabad politikai fegyverként használni;

meglehet ugyanis, hogy ma Lengyelország és Magyarország van terítéken, később azonban Olaszország, Franciaország, Spanyolország, vagy bármelyik más tagállam is sorra kerülhet.

Meglehet, hogy Magyarországot egyes uniós tagállamok nyomás alá helyezték, de

senkinek se kellene azt hinnie, hogy Magyarország teljes mértékben elszigetelődött volna a jogállamiság kérdésében

– összegzett Armen Georgian, a France 24 elemzője. A videót alább tekintheti meg.

Borítókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. december 07. 06:55
Nem Magyarország van (el)szigetelve hanem a Zóóóóbáááán.
mysstes
2022. december 07. 00:21
.
mamarizsa
2022. december 06. 21:31
2014.05.06. 08:39 Az orosz elnök civiltársadalmi és emberi jogi tanácsa nevű szervezet tegnap élesített egy blogposztot, amit aztán pillanatokkal később el is tüntettek. A beszámoló szerint a márciusi krími népszavazáson csak 30 százalékos volt a részvétel, és a szavazók fele szavazott csak arra, hogy a félsziget Oroszország része legyen https://index.hu/kulfold/2014/05/06/moszkva_veletlenul_kozzetette_a_krimi_nepszavazas_valodi_eredmenyet/
mamarizsa
2022. december 06. 21:27
2014.05.06. 08:39 Az orosz elnök civiltársadalmi és emberi jogi tanácsa nevű szervezet tegnap élesített egy blogposztot, amit aztán pillanatokkal később el is tüntettek. A beszámoló szerint a márciusi krími népszavazáson csak 30 százalékos volt a részvétel, és a szavazók fele szavazott csak arra, hogy a félsziget Oroszország része legyen https://index.hu/kulfold/2014/05/06/moszkva_veletlenul_kozzetette_a_krimi_nepszavazas_valodi_eredmenyet/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik