Nagyon kemény migrációellenes nyilatkozatot tett az olasz miniszterelnök

2022. december 4. 19:45
Giorgia Meloni finoman odaszólt a németeknek és a franciáknak is.

Párizs és Berlin szigorú befogadási politikát folytat, miközben Rómának nyitást diktál a tömeges migráció előtt – jelentette ki Giorgia Meloni, Olaszország jobboldali miniszterelnöke a La Repubblica című olasz napilapnak vasárnap. Giorgia Meloni úgy vélte,

az emberi életekkel is kereskedő csempészszervezetekkel szembeni harc meghatározza kormányának identitását és politikai kultúráját.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy Európának cselekednie kell, mivel Olaszország nem fogadhatja el többé, hogy az embercsempészek döntsék el, ki léphet be hozzánk” – folytatta az olasz miniszterelnök, majd úgy folytatta, Franciaország és Németország saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem.

Olaszországban viszont a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek”

– közölte.

Vincenzo CIRCOSTA / AFP

Giorgia Meloni szerint Olaszország nem maradhat az egyedüli, melynek meg kell fizetnie az Afrikából érkező migránsáradatért. A miniszterelnök szerint a jelenlegi migrációs helyzet kezelhetetlen méretű és a tartózkodásra nem jogosult migránsok kollektív kitoloncolását sürgette az Európai Uniótól.

Csatlakozott Antonio Tajani külügyminiszter korábbi kijelentéséhez, aki meghatározott számú bevándorló legális belépését javasolta, szakmai képzés biztosításával. Giorgia Meloni kijelentette:

abszurd, hogy a multinacionális vállalatok külföldieket alkalmaznak olasz munkaerő hiányában, mivel az olaszok inkább a munkanélküli segélyt vagy a korábbi kormánytól bevezetett alapjövedelmet választják.

Az Olasz Testvérek (FdI) párt elnökeként miniszterelnökké lett Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy kormánya 2023-ban is folytatja a fegyverszállítmányok küldését Ukrajnába, és abban szövetségesei, a Matteo Salvini vezette Liga és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) támogatására is számít.

A háború kirobbanása óta Róma már hat szállítmányt küldött Ukrajnába, melyek értéke 450 millió euró. A pandémia utáni gazdasági helyreállításra kapott európai uniós forrásokkal kapcsolatban Giorgia Meloni elmondta, hogy az év végéig megvalósítandó ötvenöt projektből az előző, Mario Draghi vezette olasz kormány harmincat hagyott hátra.

Éppen ezért Giorgia Meloni az EU-pénzek gyorsabb és könnyebb felhasználását sürgeti. Ami az olasz partokhoz érkező civilhajókat illeti, Antonio Tajani a La Stampa című napilapnak azt mondta, nem tudja, mi lesz Róma válasza a következő migránsokkal teli NGO-hajó kikötési kérelmére, de mindenkinek tiszteletben kell tartania a szabályokat, a nem kormányzati szervezeteknek is. Tajani hozzátette:

úgy érzi, Európa is kezd rádöbbenni, hogy a háborút nem Róma indította az NGO-kal szemben, hanem pont fordítva történt.

Jelenleg az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet hajója, a Geo Barents van úton a Földközi-tengeren Líbia irányában, és ismét tengeren a német felségjelzésű Humanity1 is, amely a szicíliai Augusta kikötőjéből kelt ismét útra. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint december elsejéig több mint 94 ezren érkeztek a tengeri útvonalon, a tavalyi majdnem 63 ezerrel szemben. Két évvel ezelőtt az év első tizenegy hónapjában valamivel több mint 32 ezren érkeztek az olasz partokra.

Migránstaxikat fogtak a Vajdaságban (videó)

A taxisok hatalmas összegekért cserébe évek óta segítik a migránsokat.

(MTI)

Nyitókép: RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugye ennél pontosabban akartál fogalmazni az áruhiányt, annak okát illetően, valahogy így: Az amerikai gazdasági, politikai érdekek mentén kirobbantott ukrán-orosz konfliktus nyomán, az amerikai részről Brüsszelre kényszerített szankciós politika következtében december 5-től 94 százalékkal kevesebb orosz kőolaj érkezik Európába. Ami Európa gazdaságának padlóra küldését jelenti, ugyanis az amerikaiak a háború kirobbantásával, annak következményeivel elvágták Európát a létfontosságú, versenyképes áron, biztonságosan beszerezhető energetikai forrásoktól - az alternatív lehetőségek elsődlegesen Amerikát jelentik, de minden szegmensében többszörös áron - illetve nyersanyagoktól. Amivel teljesült az amerikai álom, Európa megszűnt versenyképes konkurens lenni minden értelemben, s nagy örömödre végre Te is szegény lehetsz, családoddal együtt, milliókkal karöltve, s a Lenin szobrot újból feléd fordíthatod a könyvespolcodon, s a DK-ban meghirdetheted a baloldali fordulatot, a burzsoázia elleni végső harcot.
Veled együtt elégedett Európa gazdasági szétverésének ma Blinken is......kijelentette, hogy láthatjuk a szankciók orosz gazdaságra gyakorolt romboló hatását...........Európát szemérmesen kihagyta.

Az olasz baloldali pártok kivétel nélkül a korlátlan migráció támogatói, ugyanis az Itáliában maradó bevándorlókat tekintik potenciális szavazóiknak. Gondolkodó olasz már nem szavaz rájuk. A PD meg is bukott, most indul a kongresszusi kampányuk. A bukott Letta helyére pályázók két jelölt egységes abban, hogy le kell váltani a pártelitet, szét kell szedni, majd újra össze kell rakni a pártot. S van ami figyelmet érdemlő..mindkét jelölt szerint szakítani kell a neoliberalizmussal, ami úgy az emberek, mint a glóbusz egésze számára fenntarthatatlan.
Klári most készül hozzájuk Ferivel, hogy tanulmányozzák, miként lehet olasz baloldali recept alapján lebontani a jelenlegi DK-s pártelitet. Az olaszok az MSZP-t már nem is hívták meg, őket mindenki leírta.
Jó ez a kemény migrációs irányvonal, de azért az 5Csillag Mozgalom vezetője, Conte élesen bírálja Meloni ukránbarát politikáját, az olasz fegyverszállításokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés