Kultúraváltás, nocsak!

2022. december 3. 7:08

Bognár Zsolt
Magyar Nemzet
Amikor elhangzott a kultúra pénzen vett megváltoztatásának balos verdiktje, alig hittem a fülemnek.

„Megütötte a fülemet a finanszírozási botrányba keveredett ellenzéki térfél kommunikációja. A Korányi Dávid nevéhez köthető amerikai szervezet általuk megnevezett célja a 2022-es választáson a magyarországi »kultúra megváltoztatása« volt. Hazai bábjuk, a konzervatív oldal számára hasznosan sokat beszélő Márki-Zay Péter a halmozódó lottó főnyereménnyel felérő hárommilliárdos »aprópénz« felhasználásának megvalósítandó céljaként szintén »kultúraváltásról« beszélt. Utóbbit nem kizárt, hogy már a magyarországi igazságszolgáltatás megfelelő szervei előtt kell majd megtennie.

A kultúra fogalmi értelmezésébe a politikai kultúrán kívül egy adott társadalom szellemi, mentális kultúrája, az emberek többségi és elfogadott viselkedésének kultúrája, a hagyományok és nem utolsó sorban – immáron hazánkra fókuszálva – a művészeti ágak évezredes kultúrkincsei és sok egyéb mellett jelenünk művészeti ágai, a színház, a film, a képzőművészet teljesítményei tartoznak.

Amikor elhangzott a kultúra pénzen vett megváltoztatásának balos verdiktje, alig hittem a fülemnek. Eddig azt hallgattuk, hogy a kultúrában az ideológiamentes művészi szárnyalásnál – természetesen csak akkor, ha annak képviselői kellő baloldali elköteleződéssel harsogják művészetük egyedüli életrevalóságát – semmi nem előbbre való. A színházi és filmes életünkben a balos-liberális értelmiség ezt az alapelvet durván semmibe vette. A Freeszfe Egyesület ugyanis az évtizedeken keresztül fennálló balos-liberális kultúrhegemónia visszaállítására megfogalmazott célkitűzés, ami riasztó képet fest a mozgalom mögé rögtön beálló hazai ellenzék állapotáról és mindenkori szándékairól.”

***

Lett a baloldalnak egy 12. adományozója is - Öt dollár érkezett Korányiék amerikai számlájára

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés