Verekedés tört a szenegáli parlamentben (videó)

2022. december 1. 18:45
Az állami tévé is közvetítette a jelenetsort.

Folytatjuk az afrikai parlamentek mindennapjairól beszámoló sorozatunkat. Nemrég arról számoltunk be, hogy az angol válogatott védője, Harry Maguire került szóba a ghánai parlamentben, most pedig arról, hogy verekdés volt Szenegál törvényhozásában.

 A kiváltó ok az volt, hogy egy ellenzéki képviselő megütött egy kormánypárti képviselőnőt. Az esetet, amely jól érzékelteti a parlamenti erők szembenállásának elmérgesedését, az állami tévé is közvetítette.

Massata Samb ellenzéki képviselő a költségvetés tervezetének ismertetésekor ütötte meg Amy Ndiaye Gnibyt, a Benno Bokk Yakaar (BBY) kormányzó szövetség politikusnőjét. A pofont követően az ülésteremben verekedés tört ki.    

Samb felszólalásában bírálta Gnibyt, amiért a politikusnő kritizált egy vallási vezetőt, aki ellenzi Macky Sall államfő indulását egy harmadik elnöki mandátumért. Gniby gúnyolódó reakciójára Samb odament hozzá és megütötte, mire a képviselőnő felkapott egy széket és megpróbálta Sambhoz vágni. Az ülést a parlamenti elnök felfüggesztette.   

 A feszültség a július 31-ei parlamenti választások hatására alakult ki, amelyeken a kormányzó szövetség elvesztette parlamenti többségét. A Benno Bokk Yakaar (Együtt a Reményben) koalíció fő erejét a Macky Sall szenegáli elnök vezette Szövetség a Köztársaságért párt adja. A BBY azonban sokat veszített népszerűségéből, ami részben arra vezethető vissza, hogy Sall lebegteti indulását egy harmadik mandátumáért a 2024-es elnökválasztáson, noha az ország törvényei két terminusra korlátozzák az elnökök megbízatását.

(MTI, Mandiner)

Nyitókép: Twitter. 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés