Törley Katalin a tanártüntetésen: Azt hiszem, hogy nekünk kell egyre radikálisabb lépésekhez fordulnunk

2022. november 30. 19:30
Az Egységes Diákfront és a Pedagógusok Szakszervezete szerda estére tüntetést hirdetett a Belügyminisztériumhoz.

Tüntetést hirdetett az Egységes Diákfront a Belügyminisztériumhoz este fél hétre, miután szerdán nyolc budapesti tanár menesztettek a munkahelyéről a pedagógusok sztrájkmozgalmában való részvételük miatt. A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – rendkívüli felmentéssel december 1-jei hatállyal szüntetik meg a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyát. 

Belügyminisztérium: Nem példamutató a jogszerűtlen magatartás a diákok számára

A Belügyminisztérium MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

A tárca emlékeztet, hogy több alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. „Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását” – írták.

Kiemelték:

a diákok, életkoruktól függetlenül, tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás.

A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

A Belügyminisztérium leszögezte: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, és ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől.

A Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozik a történtek miatt

A tüntetés előtt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben jelezte, hogy tiltakoznak a lépés ellen.

Azt írták: „felháborítónak tartják, hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára az érdemi párbeszéd és döntések helyett”.

A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak. Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor” – olvasható a szervezet közleményében.

Törley Katalin: Orbán Viktor bosszúálló döntéseket hozott

Az esti tüntetésen a helyszíni beszámolók szerint a megjelentek azt skandálta, hogy „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!”, majd azt követelték, hogy Pintér Sándor belügyminiszter álljon ki eléjük.

Az eseményen felszólalt a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból két hónapja elküldött Törley Katalin, aki azt mondta: „most sokkal dühösebb, mint a saját kirúgásakor volt”. Törley arra is kitért beszédében, hogy  az oktatásért felelős politikusoknak – Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek – le kellene mondania. Majd hangsúlyozta, hogy  a „történtek ellenére Orbán Viktor is néma maradt, és a probléma orvoslása helyett bosszúálló döntéseket hozott, és ezért alkalmatlan az ország vezetésére”

Az egykori pedagógus ezután azzal folytatta, hogy

„ha a most eltávolított 8 tanárt szombatig nem helyezik vissza a pozícióikba, akkor azt hiszem, hogy nekünk kell egyre radikálisabb lépésekhez fordulnunk”

–idézte Törleyt az Index.

Nyitókép: PDSZ Facebook-oldala

 

 

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Törley Katalint is vegyük fel a külföldi ügynökök képcsarnokába....kontraszelektált bolsevikok, nem szabadna a katedrára engedni őket. A minőség otthon marad......s készül a másnapi órákra.

Ha végre dolgoznál, tanítanál az is elég lenne Törley!

Esetleg tüntessenek Dobrevék ellen, amiért az EU-s pénzek átutalása ellen szavaznak.

Ha tanárhiány van, akkor ez nem lehet akadály egy tanítani akaró tanárnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés