Az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet

2022. november 30. 12:18
Ez 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára.

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket. Közölte: a brüsszeli testület ugyanakkor fenntartja a pénz egy másik részének, a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) kitevő összegének a zárolását. Szavai szerint a testület úgy értékelte:

Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

„A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletkeretében” - emlékeztett az uniós biztos.

(Cikkünk frissül)

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 399 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nehéz kérdés. A pénzügyéreknek kell megszavazni a brüsszeli ajánlást.

Azért az EP belengetett Ursula von der Pfizer visszahívását. Ugyan ez marhaság, mert akkor az egész bizottságra érvényes lenne a visszahívás.

De tudjuk, hogy ez ajánlás a pénzügyéreknek. Valszeg december 12-én fognak szavazni.

Legyen igaza. Én hosszabb távon gondolom, hogy minden pénzt meg fogunk kapni, hiszen Ursula von der Pfizer is tudja, hogy gazdasági bűncselekményt hajtana végre, ha visszatartaná a mi jogosan járó pénzünket.

Ez benne van. A lengyelek pont így jártak. Aláírt szerződésük van, pénzt eddig nem láttak.

A feltételek teljesülése pedig mindig újabb és újabb feltételek alapján lesz elutasítva.

De ez Brüsszel szégyene! Hiteltelen bagázs!

Horváth Ágnesre gondoltál? Egyébként sok igazság van abban, amit írtál, ismerőseim csak megerősíteni tudják. Az egészségügy, de az oktatás is igényelné a kormány és az ellenzék higgadt, demagógiától mentes együttműködését, az egészségügyi dolgozók és a betegek számára is megfelelő közös többszörös megtalálását.
Ellenzékben sajnos a Fidesz is élt e téma kapcsán a demagógiával, s most ezt folytatja az ellenzék. A tényekkel senki sem mer szembenézni, de tudod a betegek emlékeznek, a balliberális kormányok egészségpolitikájára - kórház bezárások, elbocsájtások, várólisták, stb - is. Szóval próbálj meg tárgyilagos lenni., de a legfontosabb, maradj egészséges, s ez döntően Tőled függ.

Lehetséges.
De a helyreállítási alap visszatartásával Ursula von der Pfizer gazdasági bűncselekményt követ el. A mindenki által aláírt hitelszerződést nem tartja be.

Nem annyi pénz az, hogy megérje azt, hogy az ellenzék saját magának ossza szét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés