Alkotmányba foglalta a francia nemzetgyűlés az abortuszhoz való jogot 

2022. november 25. 10:58
Korábbi álláspontjával ellentétben Marine Le Pen is igennel szavazott.

337 igen, 32 nem és 18 tartózkodás mellett elfogadta a francia parlament alsóháza az abortuszhoz való jog alkotmányba való foglalását. A radikális baloldali párt és a kormánypárt által támogatott javaslat szembemegy az Egyesült Államokban és Európa több országában érvényesülő trenddel, ami szűkíti vagy tiltja a művi terhességmegszakítást – számolt be az Euronews

A portálon azt írják: az abortuszhoz való jog alkotmányba foglalásával a francia törvényhozók megerősítették annak védelmét azzal a trenddel szemben, ami az Egyesült Államokban és Európa több országában is egyre nagyobb teret kap: vagyis hogy

szűkítik, korlátozzák, esetleg teljesen betiltják a művi terhességmegszakítást.

Februárban a nemzetgyűlés már elfogadott egy törvényt, melyben a művi terhességmegszakításhoz való jognak a terhesség 12. hetéről a 14. hétig való meghosszabbításáról döntöttek. 

Marine Le Pen is támogatta

Korábbi álláspontjával ellentétben Marine Le Pen is támogatta a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalását. Le Pen és pártja, a Nemzeti Tömörülés

korábban ellenezte a radikális baloldali javaslatot mondván, hogy ez a jog nincs veszélyben Franciaországban.

A pártot számos bírálat érte nem egyértelmű álláspontja miatt, ezért Le Pen hétfő este önálló javaslatot nyújtott be a törvényhozásnak az abortuszról.

A politikus közleményében azt írta, szerinte tévút vitát nyitni a kérdésről, miután „ha az Egyesült Államokban létezik is (vita), Franciaországban nem”. Ettől függetlenül szükséges „alkotmányos szintre emelni az abortuszt illetően meglévő intézkedéseket”, azért, hogy „csak alkotmányos reformmal lehessen őket megváltoztatni”.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 14 hét a sok. Meg az alkotmányos jog. Az állami egészségügyön volt eddig is a teher. Ha már, akkor minél előbb. A 10 hét reálisabb lenne. Az első elmaradt menstruáció után már lehetne elkezdeni az utánajárást, ha már valaki így dönt.

A lakosságban tudatosítani kellne, h. ez nem műtét, hanem magzatgyilkosság, kitérés a felelősség, következmények elől.

Az élet ilyen, a folytatódásnak ára van, de általános esetben és ha lehet, gyermekvállalás nélkül nincs teljes élet, folytatódás. Az emberi tudat a nevelés által alakul, az értékvállalást, erkölcsi megfontolásokat tanítani kell. Ez most félrecsúszni látszik, az egész társadalom számára veszélyes mértékben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés