Katonák és eszközök mozgósításában állapodott meg Magyarország, Ausztria és Szerbia

2022. november 24. 17:23
„Tájékoztattam a V4-es kollégáimat, hogy Szerbiával, Ausztriával közösen létrehoztunk egy új formációt, amelynek az a célja, hogy segítsük egymást” – jelentette be Orbán Viktor.

Orbán Viktor közösségi oldalán posztolt egy terjedelmes beszámolót a V4-ekkel folytatott tanácskozás után.

A miniszterelnök leszögezte, hogy egyetért Mateusz Morawieckivel abban, hogy a háború miatt

 az Ukrajna felől érkező migrációs nyomás a következő időszakban nőni fog.

„Fair igény a V4-ek részéről, hogy az Unió is vállaljon ebből a teherből valamennyit” – fogalmazott. 

Hozzátette: „Arra is számítanunk kell, hogy a déli irányból jövő migrációs nyomás is nőni fog a következő időszakban. Ezért tájékoztattam a V4-es kollégáimat, hogy Szerbiával, Ausztriával közösen létrehoztunk egy új formációt, amelynek az a célja, hogy segítsük egymást a határvédelemben”.

A miniszterelnök úgy véli, hogy a szerb-magyar határ már kellően védett, itt nincs szükség további erősítésre. Orbán Viktor leszögezte: „a védekezés határvonalát kell délebbre tolni, az észak-macedón-szerb határra”. Kifejtette: „Kötöttünk egy megállapodást, miszerint

katonákat, eszközöket és pénzügyi forrásokat mozgósítunk, hogy délen tudjunk védekezni az illegális migrációval szemben”.

A miniszterelnök közölte: „A mai napon megkértem V4-es kollégáimat, hogy fontolják meg, hozzá tudnak-e járulni a szerb-osztrák-magyar határvédelmi együttműködéshez. Pozitív választ kaptam, ezért a következő, Bécsben esedékes hármas találkozón azt fogom javasolni a szerb elnöknek és az osztrák kancellárnak, hogy fogadjuk el azokat a felajánlásokat, amelyeket Csehország, Szlovákia és Lengyelország tett a déli határok védelme érdekében.”

Nyitókép: MTI

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés