Politico: Brüsszel egy új, 27 reformos ütemtervet határozott meg Magyarországgal szemben

2022. november 24. 11:27
Tizenhetet teljesítettünk, most újabbakat követelnek.

Az Európai Bizottság szerdai döntése szerint Magyarország nem fogadta el az ígért jogállamisági reformokat, így az ország számára milliárdos uniós pénzösszegek kerültek veszélybe – számol be a Politico. 

Eközben a Bizottság azt is megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette korábbi ígéretét, miszerint 17 jogállamisági reformot fogad el, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hozzáférhessen a 7,5 milliárd euró uniós forráshoz, amelyet egy olyan mechanizmus alapján tartanak vissza, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy befagyassza a pénzeszközöket, ha fennáll a vesztegetés veszélye.

Brüsszel egy új, 27 reformot, azaz megfogalmazásukban „szuper mérföldkövet” tartalmazó ütemtervet is meghatározott,

amelyet Magyarországnak végre kell hajtania ahhoz, hogy megkapja az 5,8 milliárd eurót a világjárvány helyreállítására szánt forrásokból. A 27 reform tartalmazza azt a 17 korábbi kötelezettségvállalást, amelyekről a két fél a 7,5 milliárd euró megőrzéséről folytatott tárgyalások során állapodott meg. További feltételek közé tartozik a Magyarország által ígért igazságügyi reformok végrehajtása, valamint az uniós források ellenőrzésére és a jelentéstételre vonatkozó szabályok elfogadása.

Miután a Bizottság a jövő héten hivatalosan is elfogadja határozatait, az EU Tanácsán múlik, hogy minősített többséggel – amely a tagállamok 55 százalékát és az EU lakosságának 65 százalékát teszi ki – támogatja vagy elutasítja azokat, amire a pénzügyminiszterek ülésén kerülhet sor.

Rendkívüli: a Bizottság elfogadja a magyar helyreállítási tervet, de további feltételekhez köti a kifizetéseket

Brüsszel keményen fellép Magyarországgal szemben - írta meg szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap „megbízható" brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy „a Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit". A Mandiner információi szerint azonban a helyzet korántsem annyira egyértelmű, ahogy azt a német sajtó elénk tárja.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Örülök, h. Orbán kormány van, meggyőződésem, h. fognak megoldást találni.

A papírforma jött be. Talán jobb is így, mert kristálytisztán látszik, mire megy ki a játék a nagy, gazdagabb, szerencsésebb Lengyelországgal és a mostanában feljövő Magyarországgal szemben.

Ami igazán fontos, az a gazdaság, de a többi sem mellékes, persze. Kiábrándító látni, mire képes a pedagógus kar hangadó része és a diákok, akiket "nevelnek".

Majdnam négyszer akkorák, mint mi. Amit mi láttunk, az jobb, mint itthon, nem véletlenül. A külső kép is rendezettebb. Nagyon tudnak dolgozni, pl., de nemcsak ez az ok, bár mindig a munka és a szervezettsége, hasznossága döntő.

Amellett tengertől alpokig mindenük van. Az egy gyönyörű ország.

Sklarska Porenbában is nyaraltunk, az valaha Schreiberhau volt. Jólesett, h. a német sírok, a német táblák a templomfalban rendben voltak, a sírokon itt-ott még virág is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés