A kormány képviselőinek kétszer meg kellene gondolniuk a kijelentéseiket

2022. november 23. 13:24

Lattmann Tamás
Hírklikk
Amennyiben a kormánynak erre az a válasza, hogy ez egy teljesen független szervezet, akkor az annyira nevetséges, hogy még a bizottság sem fogja elhinni. Interjú.

„Két ellenzéki politikus már november 19-én sem jutott be az Integritás Hatóság épületébe, egyikük egy november 21-i újabb próbálkozásra sem.  Mikor a parlamentben az ellenzéki pártok számon kérték a kormányt, miért nem működik még a hatóság, Latorcai Csaba államtitkár azt mondta: abszurd dolog a kormányon számon kérni a hatóság működését, hiszen az Integritás Hatóság független szervezet. Tényleg annyira független szervezet ez, hogy még a működését sem lehet számon kérni a kormányon?

Ez egy politikai mondás. Ezt a hatóságot a kormány ötletelte ki, teljesen legitim dolog számon kérni rajta, ha nem működik, vagy ha vicces dolgokat produkál. Az azért a kormány felelőssége, ha olyant talál ki, ami nem működik. Azt gondolom, hogy igazából ez nem is a magyar parlamentnek kínos, hanem az Európai Bizottságnak. Hiszen nekik úgy adták el, hogy ez majd a „csodát” fogja elhozni. Innentől kezdve, pedig a mindennapos magyar belpolitikai „adok-kapokban” teljesen legitim dolog, hogy az ellenzék előveszi, és kritizálja vele a kormányt. Amennyiben a kormánynak erre az a válasza, hogy ez egy teljesen független szervezet, akkor az annyira nevetséges, hogy még a bizottság sem fogja elhinni. Úgyhogy egy kicsit „túl van tolva” a dolog. Lehet, hogy ott abban a pillanatban jó ötletnek tűnik ilyet mondani, de az Európai Bizottság Brüsszelben biztosan egész másként fogja ezt értékelni. Egyáltalán nem látja viccesnek, sőt, kifejezetten azt a szándékot fedezi fel egy ilyen mondás mögött, hogy itt cinizmus van. Azt látják, hogy üres ígéreteket tesznek, és még ilyen cinikus válaszokat is adnak, ha azokat megkérdőjelezi valaki. A politikai hatása ennek sokkal gyilkosabb, mintsem ezek az emberek el tudják képzelni. 

Ilyen körülmények között az EU hogyan adhat hitelt a kormány szavának, hiszen az Európai Bizottság részéről az egyik legkomolyabb fenntartás a korrupciós aggály volt?

Azt majd meglátjuk, hogy a bizottság mit fog erre mondani. Az Európai Bizottság figyeli ezeket a dolgokat, éppen ezért kellene kétszer meggondolniuk a kormány képviselőinek, hogy milyen nyilatkozatokat tesznek, ki milyen kijelentésre ragadtatja magát.  Azt, hogy miként fogják értékelni, már egy következő kérdés. Azt gondolom, ha több olyan jel van, hogy ez nem feltétlenül egy komolyan vett intézkedés, és maga a kormány is inkább elviccelné azt, akkor tévedés, és hiba lenne elvárni azt a bizottságtól, hogy ő komolyabban vegye, mint amennyire láthatóan maga a kormány.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés