Nem Demeter teszi a rendszert, hanem a rezsim Demetert

2022. november 22. 12:49

Parászka Boróka
Facebook
Mert Demeter hiába megy (ha megy), a rezsim marad.

„Azt hiszem a múlthéten ez volt az egyik legfelkapottabb HVG-s cikk. Értem is miért, Demeter Szilárd olyan kulcsfigurája a rendszernek, akivel szemben éles kritika fogalmazható meg, és akin le lehet vezetni sok sok haragot, feszültséget.

Épp ezért nagyon káros minden, Demeter ellen irányuló indulat.

Bármilyen megalapozottak is a kifogások, bármennyire is érthetőek az ellenérzések, elfedik a lényeget: nem Demeter teszi a rendszert, hanem a rezsim Demetert.

Ez a rezsim azt hazudta, hogy kulturális, nemzeti kulturális megújulás lesz. Intézményes reform, méltányos és bőkezű kultúra támogatás.

Ehhez képest nulla kulturális stratégiája van a kormánynak, viszont az amúgy is rossz állapotban lévő intézményeket lezüllesztették, a kultúra területén dolgozókat, alkotókat vagy hűbéri viszonyba kényszerítették, vagy marginalizálták, vagy egyszerűen elüldözték az országból. És mindennek a tetejében, dacára a milliárdos támogatásoknak, alapvetően pénzhiány van. A kultúrára szánt pénzt éppúgy kiszipákolták, kimosták, eltulajdonították a rendszerből, mint bármi mást.

Mindezt figyelembe véve tökéletesen érdektelen, hogy a hóhér (vö: kormánybiztos, államtitkár stb) szerepében ki van.

Azt mérlegelni, hogy Demeter Szilárd utódja (Békés Márton?) jobb lesz-e vagy rosszabb? – az csupán a rendszer erősítését jelenti. Mert erre játszik ez a rezsim: a félelemre, a hűbéri kegyek lesésére, játszmázásra, alávetésre, kiszolgálásra, pletykálásra, hírelésre. Legfőképpen szorongásra és félelemre.

Azon tanakodni, vajon Demeter mégiscsak a sok olvasatlan tahó között nem-e egy megbecsülendő félművelt? Egy kétkapura játszó alkusz, akivel ki lehet egyezni... ez nem vezet sehova.

Ami ma Magyarországon (az erdélyi bábtisztviselők segítségével is) zajlott és zajlik az önkényes, kultúraellenes. Igen, az úgynevezett nemzeti kultúrát veszélyezteti leginkább, mert mára ennek csak kisajátított, lebutított propaganda tartalma van.

Ez ellen rendszerkritikusan lehet fellépni. Nem Demeter Szilárd elleni vagy melletti szimpátiákkal, taktikázással. Hanem a jogalkotás, joggyakorlás, költségvetés, intézmény működtetés kritikájával.

Mert Demeter hiába megy (ha megy), a rezsim marad.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Boróka 46 éves. Itt volna már az ideje, hogy elgondolkodjon Churchill idevágó aforizmáján, miszerint:

"Aki húszévesen nem liberális, annak nincs szíve, aki negyvenévesen nem konzervatív, annak nincs esze."

Mi az hogy "olvasatlan" tahó? Az "olvasott" ellentéte magyarul a "műveletlen". Az "olvsatlan" "számolatlant" jelent.

Ha fázik, még eléget pár levélszavazatot, ott Marosvásárhely határán!

CIA megint Boróka! Ma kit árultál el?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés