Nem kéne egy tisztességes ellenzék?

2022. november 22. 8:57

Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu
Vajon nem érdemelnének a választók is többet?

„Vajon nem érdemelnének a választók is többet? Vajon nem lenne hasznosabb mindenki számára – beleértve a kormányt is – ha lenne épkézláb alternatívája? Egy ütőképes, valós víziókkal és cselekvési tervekkel egyaránt rendelkező, tisztességes szándékú ellenzék kifejezetten ösztönző lehet a kormányzat, a jobb kormányzati teljesítmény számára.

A verseny a gazdaságban is erősíti a minőséget; ugyanezt képes tenni a politikában is. Ha van egy valós kormányzati alternatíva az ország vezetésére, akkor nem csak maga a kormány, de az egyes kormányzati intézkedések is sokkal jobban, folyamatosan megmérettetnek. Előkészítettebb, átgondoltabb, többféle szempontot figyelembe vevő döntések születhetnek. És a társadalom is jobban magénak érezheti ezeket. Ez történhet akár az ellenzék irányából érkező javaslatok hatására, akár úgy, hogy a kormányzati szereplők, intézmények jobban »odateszik magukat«.

És persze intellektuálisan is sokkal érdekesebb és gyümölcsözőbb, ha értelmes politikai viták zajlanak. Ha nem pusztán csak hergeléssel, balhékkal, szlogenek pufogtatásával operál az ellenzék, hanem van tényleges gondolata, terve, programja is. Ha vannak céljai, túl azon, hogy hatalomra akar kerülni, kiszolgálva azokat a külföldi érdekeket, amelyek finanszírozzák a hatalomra kerülését. Ha van valós szellemi tőke az ellenzék oldalán, akkor vannak valós viták. A szellemi tőke persze nem attól lesz jelen, hogy valakik azt mondják önmagukra, önmaguk hatása alá kerülve, hogy »mi vagyunk az értelmiség«, és ehhez esetleg mindenféle végzettségeket, titulusokat lobogtatnak. Sőt, manapság sajnos ott tartunk, hogy minél több időt töltött valaki az iskolában, annál jobban elhülyült. A tanárok ismeretek átadása, egészséges szemléletformálás, a megismerésre való igény helyett indoktrinálják a fiatalságot (már az óvodától kezdve, végig az egyetemig). Ideológiai nyomást gyakorolnak rájuk, a progresszív, neomarxista-liberális világértelmezés kizárólagosságát, megkérdőjelezhetetlenségét hirdetve, minden más vélekedést megbélyegezve és tiltva.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés