Laposföld-hívő baloldali energetikusok, álszakértők

2022. november 22. 20:26

Hárfás Zsolt
Magyar Nemzet
Az ellenzék még mindig ott tart, hogy szélerőművekkel és naperőművekkel ki lehetne váltani itthon az atomenergiát.

„Brüsszel Oroszország elleni szankcióinak nagyon súlyos következményei vannak és lesznek, amelyek a jövőre is kihatnak. A drámai energiaárak mellett itt lebeg a fejünk fölött az energiahiány réme is, ezért a világ egyre több országa, köztük európai országok fordulnak az atomenergia felé. Vannak közöttük olyanok is, amelyek néhány hónappal ezelőtt még atomtagadók voltak. És akkor egyszer csak megszólal a magyar ellenzéki árnyékkormány vezetője, és a választási hibahatáron egyensúlyozó hazai törpe zöldpártok térfelén játszva azt mondja, hogy nincsen szükség a már most is nagyon hiány­zó Paks II atomerőmű megépítésére.

Nem akartam hinni a fülemnek, hogy a baloldali ellenzék még mindig ott tart, hogy szerinte szélerőművekkel és naperőművekkel ki lehetne váltani itthon az atomenergiát, továbbá a Paks II-re szánt pénzt inkább megújuló energiákra és épületszigetelésre fordítaná. Számtalanszor leírtam ezeken a hasábokon: az időjárásfüggő megújulókra, különösen a nap- és szélerőművekre az ipari mértékű energiatárolás hiánya miatt nem lehet országunk biztonságos ellátását alapozni, mert a megújulók csak akkor működnek, ha süt a nap vagy fúj a szél. Már egy általános iskolás is tudja: áramra éjszaka, szélcsendes vagy éppen felhős időben is szükség van, hiszen az emberek és az ipar az ilyen időszakokban is fogyaszt áramot. Aki ezt tagadja, az nyugodtan feliratkozhat a laposföld-hívők közé. Itt persze van még valami: a tengerentúlról támogatott hazai dollárbaloldal energetikai kottáját sem itthon írják, de ez egy külön elemzés tárgya.

(...)

Ellátásbiztonságot, árstabilitást, klímabarát és olcsóbb áramot télen-nyáron, éjjel-nappal csak és kizárólag az atomenergia tud garantálni, miközben jelentősen csökkenti az importszükségletet és a gázfüggőséget is. A magyar kormány ezért elkötelezett a Paks II atomerőmű mihamarabbi megépítése és a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbítása mellett. Középtávon érdemes elgondolkozni akár egy új telephelyen létesülő harmadik atomerőművön is, amelynek áramtermelésére – különösen akkor, amikor egész Európa csökkenteni kívánja a gázfogyasztását – szintén szükség lesz a jövőben. A hazai nukleáris kapacitás fenntartása, bővítése alapvető nemzeti érdek az idegen szakmai és politikai érdekeket képviselő hazai dollárbaloldal elgondolásával szemben.”

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés