Már a republikánusok képviselőházi többsége se biztos

2022. november 14. 9:59
A beérkező levélszavazatok miatt sem lehet kizárni, hogy végül az amerikai Kongresszus alsóházában is megmarad a demokrata többség.

Nem alakul jól a republikánusok számára a múlt kedden tartott amerikai félidős választások végjátéka.

Az egyértelművé vált, hogy a demokraták nevadai szenátusi győzelmével a Szenátusban mindenképp megmarad a balliberális oldal többsége, mivel az ötven szenátori hellyel plusz Kamala Herris alelnök és egyben szenátusi elnök szavazatával az elmúlt két évhez hasonlóan meglesz a többségük – függetlenül attól, hogy a későbbi megismételt georgiai választáson a republikánus vagy demokrata jelölt nyer-e majd.

A Politico viszont most már arról cikkezik, hogy e pillanatban már az sem teljesen biztos, hogy a republikánusok legalább a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház többségét elnyerik-e a demokratáktól.

A portál bemutatja:

még 20 képviselői körzetben nincsenek végeredmények

– ezek között dől el az, hogy végül melyik párté lesz a minimum 218 főt igénylő többség a Képviselőház uralásához.

Jelenleg öt olyan körzet van, ahol a Politico szerint eredetileg teljesen kiegyenlített versengés volt várható a két párt között. A portál úgy számol hogy a demokratáknak mind az öt körzetet meg kellene most nyerniük, és az ezek közül egyébként demokraták felé hajló körzetekből háromban vezetnek is, és ezen kívül kellene még a republikánusok felé hajló körzetekben is nyerniük.

A Politico felhívja a figyelmet, hogy a még nem eldőlt körzetek közül több Kaliforniában található, ahol még sok szavazatot kell összeszámolni, s ahol

a beérkező levélszavazatok már négy évvel ezelőtt is nagyot módosítottak a várható eredményen.

A CNN arról ír: Kaliforniában tíz választási körzet nyitott még, ahol keddig várják a beérkező levélszavazatokat, amiken legkésőbb a múlt keddi választási napon rányomott pecsétnek kell lennie, hogy számításba vegyék őket. A CNN azzal számol, hogy itt még hetekig fogják számolni a voksokat.

A kormányzóválasztások is tartanak még izgalmakat: Arizonában még nem dőlt el, ki vezetheti az államot, ugyanakkor Katie Hobbs demokrata jelölt vezet a republikánus Kari Lake előtt – Lake korábban tévébemondóként szerzett hírnevet, s Donald Trump által kiemelten támogatott jelöltként indult a választáson.

 

Nyitóképen: Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház demokrata elnöke (fotó: MTI/EPA/Pool/J. Scott Applewhite)

Összesen 233 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg számolgatnak a demokraták egy hétig aztán mindent megnyernek.

Most épül a hullámtörő gát. Egy héttel a szavazás után.

Nem értelek. Csak nem azt akarod mondani, ott van csalás, ahol azt a balliberálisok ráfogják? Ahol csinálják, ott szó sem lehet róla?

A temetőkben bulldózerrel gyűjtik a fel nem használt szavazólapokat.

"Már a republikánusok képviselőházi többsége se biztos"

Evés közben jön meg az étvágy...

Ha a választás kezdetekor lezárnák a levélszavatok befogadását, és a szavazókörzetekben számolnák meg a szavazatokat, ráadásul a számlálásnál bárki jelentkezhetne hitelesíteni az eredményeket, akkor sokkal kisebb lehetőség lenne a csalásra. Persze aki ezt mondja, az "választástagadó", hiszen korlátozná azon emberek jogait a választásra, akiknek nem elég egy hónap feladni a szavazatát, és a szavazás napján inkább a postára sétál el, mint a legközelebbi szavazókörzetbe.
Persze ilyen alapon az is a szavazók korlátozása, hogy nem engedik utólag módosítani a szavazatot...

Nekem valami rémlik még 2020-ból, hogy Trump követelte a szavazás indulása előtti levélszavazások lezárását, amit a baloldal elutasított.
Akkor az a beérkezésre vonatkozott vajon?

vagyis megint elcsaltak pofatlanul

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés