Kiélezett versenyben dönt Amerika a világ sorsáról – így áll most az amerikai választás

2022. november 9. 7:23
Mutatjuk a legfrissebb adatok összegzését!

A közép-európai idő szerinti reggeli és déli adatok is azt mutatják: összességében nem lett eddig akkora, mindent gyorsan eldöntő republikánus áttörés, mint amit a választás előtti utolsó közvélemény-kutatási adatok mutattak.

A szövetségi képviselőházi választáson – melyben az összes, 435 képviselői helyről döntenek a következő két évre – a republikánusoknak eddig 207, a demokratáknak 188 helyet jósol a Five-Thirty-Eight választási elemző oldal, míg a többi helyet még bizonytalannak tartják az eddig beérkezett adatok alapján. A többséghez 218 képviselői helyet kell megszerezni – ehhez azért jóval közelebb vannak a republikánusok.

2020 óta a demokratáknak van többsége a Képviselőházban, 220 képviselővel.

A szövetségi szenátusi választáson a Five-Thirty-Eight 48 szenátort jósol a demokratáknak és 47-et a republikánusoknak, a maradék helyek eloszlása még kétséges. A szövetségi Szenátusba minden állam két szenátort küld, népességüktől függetlenül, összesen 100-at. A többséghez 51 szenátori helyet kell szereznie az egyik pártnak.

2020 óta 50-50 szenátora van a két oldalnak, ám Kamala Harris alelnök, egyben a Szenátus elnökének plusz szavazatával a demokraták felé billent eddig a mérleg nyelve.

 

 

 

Az ezután beérkező adatok alapján dől majd el, hogy a szövetségi törvényhozás két házában melyik oldalnak lesz többsége: előfordulhat, hogy megoszlik majd a két házban a hatalom, és az is, hogy az egyik párté lesz a többség mindkét házban. A törvényhozási többség alakulása nagyban meghatározza majd azt is, hogy Joe Biden demokrata párti elnöknek mekkora mozgástere marad ciklusa második felére. Saját párti törvényhozási többség hiányában a republikánusokkal kellene egyezkednie minden törvényjavaslatról, illetve marad az elnök számára a rendeleti kormányzás szűk és rögös útja.

Részletes választási hírfolyamunkat itt olvashatják tovább!

Kövesse velünk az amerikai választásokat!

Fotón: a washingtoni Capitolium, a szövetségi törvényhozás épülete (Patrick Semansky / POOL / AFP)

Összesen 231 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy a klasszikust idézzem: "Azért lassan a testtel emberek, még mindig náluk vannak a fegyverek."
1989-es dalszöveg a Szovjetunióról.

Hogyan mondanák a 444-hvg-telexes nagyokosok?
HIBRID VÁLASZTÁSI REZSIM

Látom, új nicked van. X

Igazad van, én is Huxit párti vagyok.

Valóban, 2020-ban is csaltak, hogy veszíthessenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés