A tanárok ma nyitott kapukat döngetnek

2022. október 07. 06:35

Teljesen érthető, ha a kormány nem a 100 ezer pedagógus bérrendezését tűzi ki elsődleges célnak.

2022. október 07. 06:35
null
Talabér Krisztián
Facebook

„Senki által nem vitatott tény, hogy pedagógusaink több bért érdemelnek. Ez teljesen egyértelmű, döntéshozók szájából ezzel ellentétes vélemény soha nem hangzott el. Néhány közösségi oldal igyekszik más véleményt sugallni, de biztos vagyok benne, hogy ők a kisebbség, ugyanis a magyarok 99 százaléka egyetért azzal, hogy tanárainkat meg kell becsülni. Kiváló gimnáziumi tanáraim nélkül ma én sem tartanék ott az életben, ahol tartok.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az elmúlt hónapokban többször is ismertette, hogy tervben van egy kiemelt pedagógus-bérfejlesztés. Részleteket is közölt, valahol a diplomás átlagbér 80 százalékánál határoznák meg az új bérszintet. Nyilvánvalóan nem egy ütemben, hanem egy többlépcsős bérfejlesztési program keretein belül. Erről a miniszter több Kormányinfón is beszélt már, azaz ebben semmi titok nincs, ez egy nyílt kormányzati szándék. A tanárok ma nyitott kapukat döngetnek.

Azt a tényt viszont nem lehet mellőzni, hogy 2020-tól kezdve a világ a feje tetejére állt. A korábban megszokott, kiszámítható élet szublimált, amelyet először a koronavírus tüntetett el, majd a háború által gerjesztett energiaválság és élelmiszerválság akadályozta meg ennek visszatérését. Ilyen körülmények mellett teljesen érthető, ha a kormány nem a 100 ezer pedagógus bérrendezését tűzi ki elsődleges célnak, hanem közel 10 millió magyar lakos energiabiztonságát és napi megélhetését igyekszik biztosítani. Az igazság az, hogy a tízszeres energiaárak melletti rezsicsökkentés fenntartása havonta 180 ezer forint megtakarítást jelent egy családnak, amiből természetesen a tanári hivatást választók is részesülnek. A jelenlegi pénzügyi keretek mellett a tanároknak a kormányzat egy 10 százalékos évi bérfejlesztést tud biztosítani, de az garantált.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán. Illusztráció.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. október 07. 13:19
"A tanárok ma nyitott kapukat döngetnek"xDDDDDD ezért rúgták ki őket, mert döngették a kaput - seggfej!
foldizs
2022. október 07. 10:02
Duma, duma, duma. A Vodafone megvásárlására van pénz? A miniszterek amúgy is magas fizetésének megemelésére, helyenként duplázására van pénz? Csak azoknak nincs, akik alig keresnek valamit?
Banka
2022. október 07. 09:26
Máshol is ezt írja valaki (nyilván olyan, akinek nem 200-260 ezer forint között van a bére, mint a tanárok igen nagy részének): "A TANÁRI TILTAKOZÁSOKNAK NEM MOST VAN ITT AZ IDEJE." Valamiért sosincs itt az ideje. Amikor mindenkinek jobban (egyre jobban) ment és robogott (mert tényleg, volt ilyen időszak) a gazdaság, és nőtt az életszínvonal, de persze ez húzta fel a megélhetési költségeket, AKKOR SEM, meg amikor lassul a gazdaság, és ez növeli a megélhetési költségeket (van akinek már ellehetetleníti), AKKOR SEM. Nem "újra növelni" kell a béreiket, csak visszaadni azt, amit 2014-ben egyszer megkaptak, illetve amit nekik akkor megígértek, hogy meg fogják adni azután is. Amit utána simán elvettek (egy év után). Megígérték a mindenkori aktuális minimálbérhez kapcsolást 2013-ban. 2014-ben ezt elvették, és azóta a bérek nem nőnek, csak minimálisan szinten tartották őket (2014-es szinten!). Azóta a bér színvonala csak csökkent mindenki máséhoz képest. Ez az ami nagyon nincs rendben.
Hyazinth
2022. október 07. 08:32
Jaj, Talabér úr, ne írjon ilyeneket, mert Vágó Pesta vagy Juszt Laca riposztozik majd, hogy aszongya: A kormánytagok bére bezzeg emelkedett a háborús, járványos, migrációs és energiaügyi veszélyhelyzet közepette is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik