Lukasenka megoldja: betiltotta az inflációt a belarusz elnök

2022. október 6. 21:40
„Mindenféle áremelés tilos október 6-tól. Tilos!” – határozott választ adott a recesszióra a fehérorosz vezető.

Rendeletben tiltott meg mindenféle áremelést Aljakszandr Lukasenka elnök csütörtökön Fehéroroszországban. „Mindenféle áremelés tilos október 6-tól. Tilos!” – jelentette ki Lukasenka, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett. A rendelet azonnali hatállyal életbe lép, hogy senki se emelhessen gyorsan árat – tette hozzá a 68 éves elnök.

Lukasenka egyben utasította az ügyészséget és az állami ellenőrzőbizottságot, hogy felügyeljék rendelete végrehajtását, és kemény kézzel lépjenek fel a szabálysértőkkel szemben.

Azonnali letartóztatás és büntetőeljárás”

– hangoztatta az esetleges következményeket. Mindemellett nem zárta ki, hogy egyes ágazatokban szükségesek lehetnek áremelések a jövőben, ehhez azonban a kartellellenes és kereskedelmi ügyekben illetékes minisztérium, illetve a helyi önkormányzat engedélyét kell kérni.

Az országos statisztikai hivatal szerint Fehéroroszországban a tavalyi év azonos hónapjához képest augusztusban 17,9 százalékos volt az infláció, és főleg az élelmiszerárak emelkedtek jelentősen. Fehérorosz gazdasági szakértők szerint a drágulás üteme az év végéig 19 százalékos is lehet.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nos. Lukasenko ezt egy ideig megteheti. A nyersanyagokat, energiákat stabil áron kapja oroszországtól. Ha a központi bank sem pumpál több pénzt a gazdaságba. Úgyhogy nem alaptalan az intézkedése. A problémát az import termékek okozhatják, ha azok magasabb áron érkeznek, de megtiltják hogy a belpiacon az ár ehhez alkalmazkodjon. Ilyenkor vagy ártámogatást kapnak ezek a termékek, vagy le kell mondani róluk. Ha ezekről lemondanak, akkor azt a csempészek használják ki, és a fekete piacon értékesítik, természetesen magasabb áron, ez infláció. Ha ártámogatást kapnak, és ehhez nincs a kormánynak pénzügyi tartaléka, akkor a központi banknak kell besegíteni, ez esetben is infláció. A kérdés csak az, hogy az import termékek mekkora hányadát eszik ki az összes termék forgalmából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés