Demonstráció zajlik szerdán a tanárokért, mutatjuk a menetrendet

2022. október 5. 8:26
A tanárok mellett a szülők is terveztek akciókat szerdára, így szeretnének szolidaritást vállalni a pedagógusokkal.

Az oktatás világnapján, október 5-én országos sztrájk, élőláncos demonstráció, flashmob, hídfoglalás és koncerttel egybekötött tüntetés is lesz a tervek szerint a Kossuth téren, írja a Telex. Hozzátették: országos pedagógussztrájk lesz, amit eredetileg a két szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete együtt szervezett. Az utóbbi végül visszalépett, mert szerintük túl kevés idejük maradt a kivitelezésre.

Sztrájk és polgári engedetlenség

A PDSZ azt javasolja, hogy szerdán mindenhol az országban legyen egységes sztrájk, amihez sok iskola csatlakozott. A PDSZ országos választmányi tagja a portálnak azt írta:

náluk eddig 13 ezernél is több pedagógus jelezte a csatlakozását.

A részvétel megközelítheti a tavaszi országos sztrájkot, amelyen körülbelül 28 ezer pedagógus sztrájkolt. Várhatóan több tanár nem egész nap fog sztrájkolni, hanem a polgári engedetlenséget választja és részt vesz más akciókban. A tanév kezdete óta a tanárok kétféleképpen tiltakoztak az egyéb akcióik mellett a közoktatás problémái miatt: polgári engedetlenséggel és sztrájkkal. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

Országos demonstrációk

A tanárok mellett a szülők is terveztek akciókat szerdára, így szeretnének szolidaritást vállalni a pedagógusokkal. Reggel a következő demonstrációkat tartották: Budapesten reggel 7-7:20-ig a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál terveztek élőláncot szülők, diákok közösen. A Facebookon azt írták:

„Minden szülőt, diákot és együttérző embert várunk fekete ruhában,

hogy közösen lépjünk fel a tanárok mellett és a jövőnkért”.    

Csepelen 7:15-től „Nincs tanár, nincs jövő!” címmel szerveződött szolidaritás a tanárok mellett, a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Vermes Miklós Általános Iskolák között szeretnének a résztvevők élőláncot alkotni.    

Hasonló megmozdulást hirdettek Szegeden is 7:30-kor, a szegedi SZC Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt, a szervezők azt írták: a cél az, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.    

Budapesten reggel 7:30-kor az Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanári karának jelentős része, támogató szülők és diákok vettek részt egy közös eseményen. A Karinthy Frigyes Gimnáziumban 7:45-kor kezdődött az élőlánc, amiben szülők, diákok, tanárok vettek részt,  8:30-tól pedig egy performance-t is  terveztek. Budapesten egészen a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncot terveztek a demonstrálók 7:45-9:00 között.

Veszprémben pedig egész nap helyi megmozdulásokra és élőláncra kell számítani. Tervben van még tiltakozás Óbudán, Budaörsön, Sopronban, Budakalászon és a Széll Kálmán téren is.

Délután három óra körül a szakszervezetek fognak petíciót átadni az alapvető jogok biztosának fővárosi és területi hivatalainál, többek között Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsen. A szakszervezetek sztrájkot támogató petícióját több mint hetvenezren írták alá.

Hídfoglalás és koncert

Délután ötre a diákok szerveztek hídfoglalást is, a Margit-hídon. Az eseménynek 18:50-kor lesz vége, aztán a résztvevők a tervek szerint együtt vonulnak át a Kossuth térre.

A Parlament elé este hét órára a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom közösen szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést szervezett a pedagógusokért.

Bár az esemény ingyenes, a befolyt adományokból pótolnák többek között a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét. Eközben Szegeden, a Széchenyi téren is lesz este 6-tól demonstráció, ahol a résztvevők együtt szeretnének kiállni a minőségi oktatásért és a pedagógusok megbecsültségéért, írja a Telex.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 584 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A vödörrel azt szeretnék kifejezni, hogy az iskola számos terme, folyosója, mellékhelyisége, tanárija évek óta beázik."

Milyen színű ott az önkormányzat? Ugyanis ők az intézményfenntartók.

Szerk:

Polgármester: Szaniszló Sándor (Moslék)
Országgyűlés képviselő: Kunhalmi Ágnes (MSzP)

Mindent. Így egyben .

Nekem az nem tetszik, hogy az ellenzéki politikusok rárepültek megint a tüntetésre. Valamint felháborít, hogy a tanárok fiatalkorúakat használnak fel.

A tankerület alkalmazottai tanítanak az önkormányzat épületében. Az épület műszaki
állapotáért az önkormányzat felel az intézményvezető jelzései alapján.

Tehát:
Intézményvezető: Hutai László (a haveroknak Hutus)
Polgármester: Szaniszló Sándor (Moslék)
Országgyűlési képviselő: Kunhalmi Ágnes (MSzP)

A kérdés az, hogy Hutus kinek és mikor adta le a rendelést extravödrökre, és akiknek leadta
milyen konkrét intézkedéseket hoztak az üggyel kapcsolatban.

Ennyit a tudatlanságról.

Az úgynevezett követelésekből is kiderül, hogy ez egy balos politikai megmozdulás, zavarkeltés céljából. Avagy, az ördög mindig angyalt szimulál.

én meg megveszekedett anti-gyurcsányista vagyok. és együtt álltam kint az összes olyan szülővel, aki félve gondol bele abba, hogy ki fogja a gyerekét tanítani már 5-10 éves távlatokban is. Akiknek nem tetszik, hogy a tanárhiányt elfedve a nemzeti alaptantervből törlik a középiskolai földrajz-kémia-fizika órákat, és helyette általános természetismeret lesz, mert ahhoz három helyett egy tanár (vagy tanárszakot végző egyetemista) is elegendő.

fogadjunk, hogy nincs iskolás korú gyereked! ekkora baromságot leírni...

Látom, megkezdted az ellenzéki tehénbőgést - ha már a birka és a bégetés foglalt.

Az index képein általános iskolások is láthatóak. Ezt szabad?

Köszönöm a választ.
Egyetértünk, hogy gyerekeknek nem lenne szabad tüntetniük. Ha tüntetnek, akkor nincsenek az iskolában. Ez szerintem nem helyes .
Talán ki kellett volna mondani, hogy a gyerekeknek kötelező iskolában lenni, hiszen az alapvető szolgáltatást kötelező fenntartani. A tanárok meg tüntessenek.
Nekem az is baj, hogy a tanárok hagyták, hogy az ellenzéki politikusok magukévá tegyék a tüntetést. Ebben a dk-s szakszervezet jár az élen. Ez sokak számára rossz üzenet. Talán ez érezhető a hozzászólásokban is.
A tanárok munkáját én elismerem . Pár évig én is tanítottam, tudom, hogy a felkészülés az órára....stb időt vesz igénybe. A mai átlag gyerekek viselkedése biztosan rosszabb, mint az én időmben volt. Ezt a liberalizmusnak tudom be.
Három unokám van, velük nincs és nem lesz gond, mert otthon is nevelve vannak.

Certusnak küldtem a neked szánt választ, elnézést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés