EP-képviselők azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy „ne alkudjon meg” Magyarországgal szemben

2022. október 4. 20:52
Az EP-képviselők figyelmeztették a Bizottságot: meg kell védenie Magyarországon az EU pénzügyi érdekeit.

Az Európa Tanács soros elnökségét képviselő cseh Mikuláš Bek Európa-ügyi miniszter a minap azt mondta, hogy a jogállamisági mechanizmust most első ízben indították el, és a tagállamoknak körültekintően kell eljárniuk. Az uniós nagykövetek szerdán vitatják meg a kérdést, tette hozzá, majd biztosította a Házat: a Tanács ellátja feladatát az uniós büdzsé védelmében.

Johannes Hahn költségvetési biztos a Magyarország által benyújtott, az uniós büdzsét fenyegető veszélyt kezelő „17 korrekciós intézkedést” jó irányba mutató, fontos intézkedésnek nevezte. A Bizottság november 19-e után értékeli, hogy Magyarország beterjeszti és végrehajtja-e a felvetett jogszabályokat.

A legtöbb képviselő üdvözölte a bizottsági javaslatot és gyors döntést vár a Tanácstól a javaslat értelmében 7,5 milliárd eurónyi, Magyarországnak szánt forrás befagyasztásáról. A felszólalók nagy része kétségbe vonta, hogy a magyar javaslatok igazi reformokat jelentenek, és nem csak a források megvágásának elkerülését szolgáló, „üres ígéretek".

Ezen képviselők szerint a von der Leyen által vezetett Európai Bizottságnak 

szilárd bizonyítékokat kell találnia, alaposan meg kell vizsgálnia a végrehajtott reformokat, és nem szabad kompromisszumokat jogállamisági garanciaként elfogadnia csak azért, mert Orbán ezt ajánlja.

Más képviselők bírálták az Európai Bizottságot, amiért az szerintük alkudozik a jogállamiságról, és „fél szívvel” alkalmazza a jogállamisági feltételrendszert. Olyanok is voltak, akik szerint ha a Bizottság „kapitulál Magyarország előtt”, akkor elveszti a Parlament bizalmát.

Mások viszont azzal vádolták a Bizottságot, hogy az „csak az európai konzervatív kormányokat támadja”, és „brüsszeli ideológiát” kényszerít a magyar emberekre és demokratikusan megválasztott kormányukra, míg hasonló jogállamisági, igazságszolgáltatási és korrupciós ügyeket más országokban nem vizsgál.

Nyitókép: Kenzo Tribouillard/AFP 

Összesen 167 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsonynak most legyen nagy pofája. Ő, aki a szabad városok szövetségébe vitte a fővárost, most legyen szabad. Ne várjon a kormányra, oldja meg a helyzetet, hiszen, mint tudjuk az Ukrajna okozta válság kapcsán, a szabadságnak ára van.

Ha Orbánnak nem jár pénz, mert szembe megy az EU-val, Karácsonynak nem jár pénz, mert következetesen szembe megy a kormánnyal. Ezt fel tudod fogni?

Látom, egyre idegesebb vagy, ezért egyre nagyobb hülyeségeket mondasz. Akár csak gazdád Gyurcsány. Szinte látom, ahogy hisztériázva, lila fejjel vered a billentyűket.

Ilyen hosszan tart az áprilisi frusztráció?

Erről beszéltem. Kínodban viháncolsz, mert értelmes érveket még soha nem olvastam tőled.

Így van, jól fogalmaztál. Mi többet elbírunk, mint a nyugat, amelyet jól tartottak, csak azért, hogy bevegyen minden hülyeséget. Keserű lesz számukra az ébredés.

Tudom, ez a kötelező, amit hinni kell. De az EU pénzek már nem sokáig lesznek, azok nem örökre vannak. Pár év múlva úgyis netto befizetők leszünk, legfeljebb ez most korábban lesz. Addig pedig, ha szerződést szegően ellopják és Ukrajnára költik a pénzünket, nem kell befizetni a kötelezőt.

Bár, ahogy elnézem, azt hogy a németek 200 milliárdos hitellel kivásárolnák magukat a nekik is köszönhető válságból, akkor a széteső EU jut eszembe. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az EU felett, akár a covodnál, összecsapnak a hullámok. Ha pedig kiderül, hogy éles helyzetben az országok csak magukra számíthatnak, akkor az EU-nak annyi.

A velünk szembeni hatalmaskodás ennek elfedése, Brüsszelben többet látnak már ebből a jövőből.

Mások viszont azzal vádolták a Bizottságot, hogy az „csak az európai konzervatív kormányokat támadja”, és „brüsszeli ideológiát” kényszerít a magyar emberekre és demokratikusan megválasztott kormányukra, míg hasonló jogállamisági, igazságszolgáltatási és korrupciós ügyeket más országokban nem vizsgál.

Az Állatfarm: (Animal Farm: A Fairy Story) George Orwell szatirikus kisregénye.
Olyan állatokról szól, akik elűzik annak a farmnak a tulajdonosát, ahol élnek.
Ezután maguk vezetik a farmot, ami végül, miután a disznók átveszik a hatalmat kemény diktatúrává válik.
A mű mottója: „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Itt az orosz olajtól való veszélyes függségről beszélnek, de valójában az EU-tól való veszélyes függés esete áll fenn.

Vannak konkrét, hosszú tárgyalásokon kialakított megállapodások, ezeknél biztosabb támpont nincs. Nélkülük maradnak a különböző, politikailag érdekvezérelt beszólások, melyek káoszhoz, bénultsághoz vezetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés