Lengyelország második világháborús jóvátétel megfizetésére szólította fel Németországot

2022. október 03. 14:16

A lengyelek szerint a rendezésnek tartalmaznia kell az áldozatoknak és családtagjaiknak fizetendő kártérítést is.

2022. október 03. 14:16
null

Varsó a második világháborús jóvátételről szóló diplomáciai jegyzéket fog átadni Németországnak – jelentette be Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter hétfői sajtóértekezletén, közölve, hogy már aláírta a dokumentumot. A rendezésnek tartalmaznia kell a német agresszió és megszállás által a lengyel államnak okozott anyagi és nem anyagi károkért járó jóvátételt,

az áldozatoknak és családtagjaiknak fizetendő kártérítést,

valamint az elrabolt lengyel kulturális javak és levéltári anyagok kérdésének rendszerszintű megoldását is – sorolta a külügyi tárca vezetője.    

A német hatóságok igaz képet mutassanak be a háborúról

Mint mondta, a rendezésnek tartalmaznia kell a lengyel állami bankok 1939 és 1945 között elrabolt vagyonának visszaszolgáltatását, a német hitelszövetkezetek „rablótevékenységéből” eredő tartozások kiegyenlítését is, valamint a háború előtti németországi lengyel kisebbség meggyilkolt aktivistáinak teljes rehabilitációját és

a németországi lengyel kisebbségi szervezetek veszteségeinek kompenzálását is.    

A rendezés részét kell képeznie a második világháború lengyel áldozatai emlékezetének ápolását célzó megfelelő együttműködésnek is, valamint annak, hogy a német hatóságok hatékony módon igaz képet mutassanak be társadalmuknak a háborúról és annak következményeiről, különösen a Lengyelországnak és a lengyeleknek okozott károkról – hangsúlyozta Rau.   

A német kormány az ügyet lezártnak tekinti

Szerinte az ilyen rendezés lehetővé teszi majd, hogy a lengyel-német kapcsolatok az igazságosságra és igazságra épüljenek, és elvezet a múlt fájdalmas fejezeteinek lezárásához, valamint biztosítja a kétoldalú kapcsolatok további fejlődését a „jószomszédi viszony és a baráti együttműködés szellemében”.  A diplomáciai jegyzék újabb lépés a lengyel kormány részéről a folyamatban, miután az illetékes lengyel parlamenti bizottság szeptember elején ismertette a háború alatt elszenvedett,

több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő lengyel veszteségekről szóló jelentését. 

Ennek alapján a lengyel szejm szeptember közepén csaknem egyhangúlag megszavazott határozatában politikai, történelmi, jogi és pénzügyi felelősségvállalásra szólította fel Németországot.    

A német kormány szeptember elején úgy reagált, hogy az ügyet lezártnak tekinti, mivel Lengyelország 1953-ban lemondott a háborús jóvátételről. Az egykori Német Demokratikus Köztársaság és a volt Szovjetunió közötti 1953-es megállapodás nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban lemondott a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről. 

A lengyel kormány szerint a szovjet nyomásra tett nyilatkozat

– amely a Trybuna Ludu kommunista napilapban 1953 augusztusában jelent meg jegyzék formájában – nem kötelező erejű nemzetközi jogforrás. Bejelentések szerint hétfő este Varsóba érkezik kétnapos látogatásra Annalena Baerbock német külügyminiszter.

(MTI)

Nyitóképen: Zbigniew Rau (MTI/Soós Lajos)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kivancsijani
2022. október 03. 20:08
Rácuppantak erre a témára:-)
Julius68
2022. október 03. 19:49
1944 őszétől Magyarország hadműveleti terület volt és igen súlyos háborús károkat szenvedett. A visszavonuló német csapatok minden mozdíthatót, többek közt számos gyárat, jelentős mennyiségű élelmiszert és a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét is magukkal vitték. Amit pedig nem tudtak elmozdítani, azt felrobbantották. Nekünk is tartoznak.
savrena
2022. október 03. 19:20
Most hogy fel robbantottak az NSt, a maradék vezeték meg rajtuk megy keresztül, a lengyelek zsaroló pozícióban érzik magukat. Megint osszevesznek egyszerre német és Oroszországgal. Ennek az ő számukra nem szokott jó vége lenni.
kilincsucca
2022. október 03. 19:20
Állandóan az folyik a médiából, hogy Európa egységes. Viszont a valóságban egy szétesés előtt álló fostalicska!!! Mi jön még?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik