Olasz meló

2022. október 03. 11:18

Nem egyszerűen a politika instabil, hanem Olaszország egész társadalmi struktúradinamikája, mégpedig igen régóta.

2022. október 03. 11:18
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az Olasz meló (Italian job) című 2003-ban készült film egész jó kis metaforája annak a »melónak«, ami Giorgia Melonira, az olasz választásokon győztes párt elnökasszonyára mint az új kormány legvalószínűbb miniszterelnökére vár. A film műfaji besorolása ugyanis akcióthriller, és ez nagyjából az, ami az új kormányra vár. Az sem ígér túl sok jót, hogy az Európai Bizottság elnökasszonya már a választások előtt félreérthetetlen nyíltsággal fenyegette meg az olasz választókat, hogy ha esetleg helytelen irányba szavaznának, akkor megvannak az eszközök a helyes irány visszaállítására. Ennek szemléltetésére Magyarországot és Lengyelországot hozta fel példaként, már ha valakinek esetleg kétségei támadnának az említett eszközök mibenlétét illetően.

A dolog jobb megértése érdekében egy kicsit tekintsünk rá Olaszország általános helyzetére főként abból a szempontból, hogy miért is annyira kényes kérdés egész Európa számára, milyen irányba fordul Olaszország, illetve hogy mi volna a »helyes« irány. Az a tény, hogy Itáliában hetvenhat év alatt, a most megalakulót is beleértve, hatvannyolc kormány váltotta egymást, arra utal, hogy a társadalmi és az azt visszatükröző politikai szerkezet nem túlságosan stabil, rövid idő alatt esik szét minden amúgy stabil kormányzást megvalósítani kívánó konstrukció. Ez akkor is így volt, amikor a hagyományos két nagy politikai erő, a kereszténydemokrata párt és a szocialista párt váltógazdasága mozgatta a politikai folyamatokat, a gyorsan változó politikai klíma akkoriban is szinte évente változtatta meg a kormányokat. Egy átlagos négyéves ciklusban legalább három kormány váltotta egymást.

Aztán egy-két évtized alatt szétesett mindkét nagy párt, és az így keletkezett vákuumba részben a romokból felépülő, részben legalább újnak látszó pártok nyomultak be, tovább rontva a stabilitás esélyeit. A politika világa persze csak tükörkép, azt mutatja meg, igaz sok áttételen keresztül, hogy milyen állapotban van az adott társadalom. Vagyis nem egyszerűen a politika instabil, hanem Olaszország egész társadalmi struktúradinamikája, mégpedig igen régóta, és ahogy ez kinéz, ebben egyhamar nem is lesz változás.”

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. október 03. 17:04
pénzszivattyú nélkül cikket írni? Nade bogárkám!
Cassi
2022. október 03. 15:45
Legkésőbb tavaszra megbukik Meloni-kormány, ahogy a legtöbb kormány Európában. Ezzel az inflációs cunamival nem lehet semmit sem kezdeni.
Reszelő Aladár
2022. október 03. 14:46
Ez csak rajtuk múlik. Ha van parlamenti többség, akkor egy kormány addig nem bukik meg, amíg a benne lévők hajlandóak együtt dolgozni. Ha úgy döntenek jobb másokkal, akkor van vége. Úgy tűnik most van akkora tét és vannak akkorák az ellentétek, hogy ez egybentarsa a formációt. Ehhez persze már az első pillanattól szükség van egy jó megállapodásra, ahogy egyik fél sem dominálja az ideálisnál jobban a másikat, mindkettő érhet el sikereket és egy-egy népszerűtlen döntés sem csak az egyiket kezdi ki. Salvininek a belügyminiszterség eléggé bejött, vihette a menekültellenes-patrióta narratívját. Aztán elkövetett egy hibát, amikor beszállt az egységkormányba. Most újjáépítheti magát és pártját!
bunko_jobbos
2022. október 03. 14:22
Szerintem egyszerűen csak annyi van ezek mögött, hogy minél arányosabb egy választási rendszer, annál szarabb minőségű kormányok jönnek létre. Nem lehet semmi nagy elméleti tanulságot levonni. https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9pvisel%C5%91h%C3%A1z_(Olaszorsz%C3%A1g) : "Vegyes választási rendszer jött létre, amiben a mandátumokat 37%-át egyszerű többségi „győztes mindent visz” rendszerben, a mandátumok 61%-át arányos képviselet értelmében osztják ki azon pártoknak, akik átlépték egyénileg a bejutási küszöböt."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik