Hibrid rezsim ellen hibrid forradalom kell

2022. október 03. 18:52

A hibrid forradalmat nem kell feltalálni. Az ugyanúgy felhasználja a valódi forradalom sok eszközét.

2022. október 03. 18:52
null
Hadházy Ákos
Hadházy Ákos
Facebook

„Ha egy demokráciában választással, egy diktatúrában forradalommal, akkor egy HIBRID REZSIMBEN HIBRID FORRADALOMMAL lehet megdönteni a hatalmat. Ez nem csak játék a szavakkal, hanem a mostani politikai helyzet legfontosabb kérdése.

Sokan, sokáig gondolkodtak azon, hogyan lehet nevezni azokat a lator politikai rendszereket, ahol a korrupt hatalom ugyan MÉG nem kínozza meg és börtönzi be a politikai ellenfelét, de más módon eléri, hogy választásokon már csak valami egészen váratlan esemény, csoda útján lehessen megdönteni a rendszert – vagy épp úgy sem. Tudjuk, hogy csinálják, számos konferencia, szakkönyv írja le ezeket a rendszereket és a kutatók több elnevezést is találtak, hibrid rezsimnek, választási autokráciának hívják ezeket az államokat (Magyarországot például már az Európai Parlament is hivatalosan az utóbbinak nevezte el). A hibrid diktátorok, választási autokraták legfontosabb eszköze a propaganda, de persze számos más módszerük is van arra, hogy messziről nézve demokráciának tűnhessen egy ország úgy, hogy az ellenzéknek mégse lehessen esélye a választáson.

Az egyik legfontosabb módszer egy olyan ellenzék fenntartása, amelyik jobb esetben elhiszi magáról, hogy az adott feltételek között nyerhet. Rosszabb esetben ő maga ugyan nem hiszi el, de a választóival megpróbálja elhitetni, hogy nincs másra szükség, mint mondjuk valamilyen új kommunikációs trükkre, vagy az ellenzéken belüli öldöklés után az erőviszonyok átrendezésére, majd ezek után csak készülni kell, készülni arra, hogy majd a gazdasági nehézségek hatására a hibrid rezsim megbukik. Ezért tartottam nagyon cinikusnak, amikor az egyik ellenzéki képviselő egy interjúban arról beszélt, hogy »nem kell forradalom, mert a forradalom csak addig szép, amíg más vére folyik«. A forradalom természetesen soha nem szép és egy felelős ellenzéki politikus szeme előtt valóban egyetlen cél kell, hogy lebegjen: forradalom nélkül, úgy megdönteni ezt a hatalmat, hogy ne jussunk el vérontásig.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vizi369
2022. október 06. 10:27
Ha forradalom lesz Hadházy hibrid módon mész a börtönbe van rá jogszabály csak érvényesíteni kell.
csulak
2022. október 04. 12:55
a lonakafaszatAkos ujra boffentett
Rugo
2022. október 04. 11:56
nyugodj már le te elmebeteg
NTLLK
2022. október 04. 08:16
Tartsd fel a táblát, Áki! Tudod, amin a neved van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik