Gázhiány lehet az Egyesült Királyságban

2022. október 03. 18:03

Akár gázellátási veszélyhelyzetet is elrendelhetnek a szigetországban.

2022. október 03. 18:03
null

Arra figyelmeztet most a brit energiaszabályozó hatóság, hogy „jelentős lesz a gázhiány kockázata” a közelgő hónapokban az Egyesült Királyságban.

Egy múlt héten nyilvánosságra került levélben a hatóság már arról tájékoztatott, hogy „gázellátási vészhelyzeti” intézkedésekre van szükség a gázkészletek megőrzése érdekében, mivel Oroszország ukrajnai háborúja miatt Európa elesett a földgáz fő forrásától.

Gázellátási vészhelyzetet akkor lehet kihirdetni, ha a szolgáltatók nem tudják biztonságosan eljuttatni a gázt az otthonokba és a vállalkozásokhoz. Mindez azt is jelentheti, hogy egyes ügyfeleket – kezdve a legnagyobb ipari fogyasztókkal – arra kérnek: átmenetileg állítsák le a gázfelhasználást.

A cél az lenne, hogy a háztartások gáz- és gázalapú villamosenergia-ellátása a lehető legtovább stabil maradjon.

A SkyNews emlékeztetett arra is, hogy a hatóság éppen akkor küldte ki a figyelmeztetést, amikor az energiaszámlák a kormány által meghatározott felső határértékek védelme alá kerültek.

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. október 03. 20:34
Ki a csuda gondolta volna ezt márciusban? Akkor minden azzal volt tele, hogy a ruszkik 2-3 hónap alatt letérdelnek a szankcióktól, meg hogy összeomlik a rubel, meg hogy úgyse zárják el a gázt, mert égető szükségük van az EU-s gázbevételekre. Hát tényleg..:)
fogas paduc
2022. október 03. 20:16
Helyes. A skótoknak ki kelene lépni az usa 52. tagállamából.
Esvány
2022. október 03. 19:46
Télen miért nem mennek a Falkland szigetekre nyaralni? Ott nem most tavaszodik?
Szabó Tamás
2022. október 03. 19:27
https://www.portfolio.hu/uzlet/20180725/kiadta-a-sokat-vitatott-engedelyt-london-gazhatalomma-valik-anglia-292914 https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/foldgaz-gazexport-lng-egyesult-kiralysag-europa-energia.755225.html Richard Black, a független Energia- és Klímainformációs Egység alapítója nemrég szintén kiemelte: miközben milliók küszködnek számlák kifizetésével, a brir gázexport ebben „az évszakban a szokásosnál legalább 50 százalékkal magasabb”. Black hozzáfűzte: a gáz nem Nagy-Britanniáé vagy a brit népé. Azt olyan kereskedelmi társaságok termelik ki, amelyek a gázt a legmagasabb ajánlatot tevőnek adják el. Az export másik oka pedig az, hogy az Egyesült Királyság igen korlátozott gáztárolási kapacitással rendelkezik más európai országokhoz képest. https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/02/14/energiaar-robbanas-elott-kincsesbanyan-ulve-nelkuloznek-a-britek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik