Üzbegisztán nem toloncolja ki a behívó elől menekülő oroszokat

2022. szeptember 30. 9:14
Több százezer férfi, némelyikük családjával együtt hagyta el Oroszországot, amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai különleges hadművelet miatt.

Üzbegisztán nem tervezi, hogy kitoloncolja azokat az oroszokat, akik a közép-ázsiai köztársaságba utaznak a katonai behívó elől –közölte pénteken az üzbég kormány.

Több százezer férfi, némelyikük családjával együtt hagyta el Oroszországot, amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai különleges hadművelet miatt. Sokan Üzbegisztánba,

Kazahsztánba és más közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokba indultak.    

Az üzbég külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy továbbra is elkötelezett az államok szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása mellett, és az ukrán konfliktus békés rendezését támogatja. A tárca azt is hangsúlyozta, hogy azokat a külföldi állampolgárokat,

akik nem szegték meg a törvényt, nem lehet erőszakkal kitoloncolni.    

Üzbegisztán nem hozta nyilvánosságra, hogy a mozgósítás bejelentése óta hány orosz állampolgár érkezett az országba. A szomszédos Kazahsztánba, ottani hivatalos bejelentés szerint mintegy százezren léptek be.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Üzbegisztáni elnökség sajtószolgálata

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés