Szalai Zoltán az MCC Budapest Summiton: A háború árát nem csak az oroszok és ukránok fizetik meg

2022. szeptember 30. 10:50
A szankciók gazdasági hatásairól szól az MCC Budapest Summit rendezvénye, melyet Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyitott meg.

Mai témánkról nem mi döntöttünk, hanem maga a történelem, ami a korábbi híresztelésekkel szemben még egyáltalán nem ért véget. Kétnapos rendezvényünkön ezúttal a háború gazdasági következményeiről vitázunk, érintve a kérdéskör majdnem minden lehetséges vetületét" – kezdte beszédét Szalai.

A főigazgató szerint: „Semmilyen értelemben nem lehet így élni. Az emberiség a háború felhői alatt vaskeresztre van feszítve” - idézte Eisenhowert.

Az MCC főigazgatója úgy véli, „a háború árát nem az agresszorok fizetik meg, még csak nem is a hadviselő felek, hanem azok, akiket a háború gravitációs mezeje magával ránt. Ez a gravitációs mező azonban a globalizálódó világban minden korábbinál nagyobb". Ezeknek az áraknak, hatásoknak fontosságát mutatja a Summit, ez az esemény témája.

Az orosz-ukrán háború nem csak az oroszokat és az ukránokat érinti: persze ők azok, akik elsőrendűen érzik vezetőik döntéseit, nekik kell napról napra szembenézniük a háború következményeivel.

De az érintettek köre jóval szélesebb: nemcsak a térség országai, hanem a kontinens országai, sőt, a teljes nemzetközi közösség megérzi a hatását a Kelet- és Dél-Ukrajnában zajló hadműveleteknek” – tisztázta Szalai. 

A kelet-európai gazdaság most sérülékeny, és a hatásokat Magyarország is érzi, legyen az hadászati, politikai vagy gazdasági.

A háború fél éve tart, és nem látszik a vége.

Eközben a törpe vet ki szankciót az óriásra – így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök nemrég. Energiaválság, gyors infláció, élelmiszerválság – ezek a fejlemények. A globális gazdaság békére lett teremtve, a váratlan eseményekre nem tud reagálni.

Meg kell vitatnunk, hogyan teremthető meg a béke, és milyen módon lehet biztosítani a béke hosszú távú fennmaradását. Aztán pedig: a szankciók alkalmasak-e a békefolyamat beindításához? Ezekről is szól a mostani esemény.


 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés