Irán foci vb-ről való kitiltását követelik jogvédők

2022. szeptember 30. 16:21

Levelet is írtak a FIFA elnökének.

2022. szeptember 30. 16:21
null

Az Open Stadiums jogvédő csoport felszólította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), hogy tiltsa ki Iránt az idei világbajnokságról, miután az országban a nők nem nézhetik a stadionokban a mérkőzéseket. A szervezet szerint megkérdőjelezhető, hogy miért engedik Iránt indulni, miközben „a nőket a tisztviselők továbbra is kizárják a szép játékból” –írja a BBC nyomán a 444.hu.

Mindez épp akkor kerül szóba, amikor nemrég – 1979, a forradalom óta először – engedélyezték iráni nők számára, hogy részt vegyenek egy hazai mérkőzésen. A jogvédő csoport kételkedik abban, hogy a stadionokba ezután is járhatnak majd a nők.

Az iráni nők nem bíznak sem az Iszlám Köztársaság hatóságaiban, sem az Iráni Labdarúgó Szövetségben” – olvasható abban a nyílt levélben, amit Gianni Infantino FiFA-elnöknek írt az Open Stadiums.

A levél szerint a nők kitiltása ellentétes a nemzetközi szabályokkal, a nemzetközi szövetségnek ezért azonnal ki kellene zárnia Iránt a 2022-es katari vb-ről.

Iráni híroldalak szerint augusztusban azért mehettek nők is ki egy meccsre, mert a FIFA felszólította a hatóságokat, hogy engedjék be őket a stadionokba. A szövetség korábban azt mondta a BBC-nek, hogy nem fogja „levenni a szemét” a kérdésről. Közben a perzsa teokráciában nemrég tüntetéshullám vette kezdetét egy fiatal kurd nő, Masha Amini halála miatt, akit a gyanú szerint halálra vertek egy rendőrörsön, mert nem viselt fejkendőt.

Nyitókép: MTI/EPA/Euegene Uwimana

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. október 01. 16:49
Tibet elfoglalása a vörös kínai elvtársaitok által mikor kerül szóba?
Dorset Naga
2022. október 01. 09:58
Mi az, hogy jogvédő? Ebben az estben meg különösen kíváncsi vagyok.
clansman
2022. október 01. 01:14
Én nem értem mi ezzel a gond? A nők addig megfőznek míg a férfiak focit néznek :-)
Chardonnay99
2022. szeptember 30. 20:17
Katarban rendben vannak a női jogok? LMBTQIYXTZGHHI-jogok? Mert ha nem, akkor Katart is ki kell tiltani! Hoppá, ők rendezik a VB-t, és jó sok pénzt fizettek érte a FIFA-nak. Ja, Irán nem fizet, akkor ők a rossz jogtiprók, ha fizettek, akkor ők jó jogtiprók. Ezért nem tiltakoznak Szaúd-Arábia ellen sem. Pénztárca lelkű jogvédők, luxuskurv@ műhely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik