Néhány súlyos érv a kannibalizmus mellett (melyeknek rendre ellenállok) – Balogh Borsa előadásában

2022. október 1. 16:21

Johannes Thezeroth
Mandiner
„Magnus Söderlund azt javasolja nekem így közép- és hosszú távon, hogy egyek embert a klímakatasztrófa elkerülése érdekében, sőt végett. Nos: nem. Nincs az a nyuszt.” (Hangoscikk-sorozatunk 20. része.)

.

Borítókép / nyitókép: R.J.
Az eredeti írás itt, az alapjául szolgáló hír pedig itt olvasható
Hangoscikk nevű sorozatunk további részeit ide kattintva tudja meghallgatni
(Sorozatszerkesztő: Kemenes Tamás)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kannibalizmusról jut eszembe:

Karl Radek (Sobelsohn), a bolsevikok sztár újságírója, az Izvesztyiában 1918 szeptember 6-án:
"Mialatt egy burzsoá egyén megbüntetése, még akkor is ha soha nem vett részt aktívan a Fehér Gárda mozgalmában, értékes azért, mert megfélemlíti a többieket, egy kommunista munkás, vagy méginkább egy forradalmi vezető halála ahhoz kell vezessen, hogy burzsoák tucatjait öljük meg érte."

Lenin: "Még ha a nép kilencven százaléka megsemmisül, ami számít, az az, hogy a maradék tíz százalék megéri, hogy a forradalom univerzálissá válik."

A Pravda: "Innentől kezdve a munkásosztály himnusza legyen a gyűlölet és a bosszú diadaléneke."

A Moszkvai Területi Katonai Kommisszáriátus 1918 szeptember 3-i proklamációjából:
"Szovjet-Oroszország munkásosztályai felkeltek és minden csepp proletár vérért a Forradalom ellenfeleinek folyamnyi vérét fogják folyatni. Minden egyes proletár életéért a Fehér Gárdistáknak és a burzsoázia fiai százai vérével felelünk."

Petrovszkij Belügyi Népkommisszár táviratából, amit a Központi CSEKA hetilapjának első száma tett közzé "Parancs a Túszokra vonatkozólag" címmel:
"Nincs helye a hezitálásnak. Mindenütt tömegterrort kell alkalmazni. Nyugtázzad ennek a táviratnak az átvételét és továbbítsad ezt az üzenetet a területeden lévő összes szovjet felé.”

(Forrás: Melgunov: The Red Terror in Russia, Hyperion Press, 1926, 1975, 33-35.old.)

Ezt a rendszert akarta Magyarországra importálni Kun Béla és társasága még 1919-ben.

A probléma az, hogy a politikai kannibalizmus nem vicc:

A kínai kommunista kannibalizmusról írt például egy egész oldalon a The Age című Melbourne-i napilap Devoured by Hatred (Felfalva a gyűlölet által) címmel 1996. március 23-án. Az osztályellenség százait fogyasztották el és a káderek ezrei vettek részt a különböző flekkensütéseken.

Lenin útmutatást is adott:
Lenin parancsa 1917 decemberében:
„Halálig tartó háborúra van szükség a gazdagok, a tétlenek és a paraziták ellen azért, hogy megtisztítsuk az orosz földet minden patkánytól, bolhától, csalótól, ágytetűtől.
Az egyik helyen börtönözzetek be egy tucat gazdagot, …a másik helyen tisztítsanak latrinát. A harmadikon adjatok rájuk sárga jegyet (a prostituáltak megkülönböztetését), miután egy időt a börtönben eltöltöttek, hogy mialatt veszélyesek szemmel tarthatók legyenek. A negyediken fogjátok el a lógósokat és minden tízediket lőjétek agyon.”

Forrás: Lenin PSS, 5. kiadás, 35. kötet, 204.oldal, Moszkva, 1962 in Geoffrey Hosking: Rulers and Victims, the Russians in the Soviet Union (Uralkodók és áldozatok, oroszok a Szovjetunióban), Harvard University Press, 2006, 47.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés