Berobbant az inflációkövető állampapír!

2022. szeptember 29. 9:40
Mától elérhető a rekordmagas, közel 12 százalék kamatozású állampapír.

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak. 

Az Államadósság Kezelő Központ (AKK) közleménye szerint az újra forgalomba hozott, 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) induló kamata évi 11,32 százalék. Az időarányos kamatot 3 havonta fizetik ki,

tehát az első alkalom még idén lesz, ami vonzó lehet a vásárlók számára

– írták.

A megújított Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata még magasabb, fixen 11,75 százalék az első kamatperiódusban. A másodiktól változó kamatozásúvá válva az előző év átlagos fogyasztói árindexét meghaladó kamatprémiumot biztosít. A 2027-ben lejáró sorozatokra 2023 januárjában, a 2029-ben lejáró sorozatokra 2023 februárjának végén fizetnek először kamatot. A kamatprémium 0,75 százalék, illetve 1,50 százalék.

Az új állampapírokat a korábbiakhoz hasonlóan a forgalmazóknál, illetve online lehet megvásárolni. Januártól a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően értékesítési korlát lép érvénybe, egy forgalmazó egy állampapír-sorozatból legfeljebb 250 millió forint együttes névértékben adhat el egy befektetőnek. A BMÁP és a PMÁP ugyanakkor a futamidő alatt bármikor értékesíthető. Bevezetésükkel az ÁKK minél több ügyfél számára szeretné a kockázatmentes állampapírvásárlás lehetőségét biztosítani – olvasható a közleményben.

(MTI)

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lefordítom:
A kormány kötvénykibocsátása a kínai piacon nagy érdeklődés mellett fog történni a legközelebbi jövőben és ez azt bizonyítja ismét, hogy erős a bizalom a magyargazdaság és személyesen Orbán Viktor iránt.

Egyébként meg el akarnak téged adósítani pár ezüstért, hogy még az unokád se tudja kifizetni.

Erre szavaztál áprilisban?

Azért érdekelne a 2021-es aranyárfolyam forrása. Mert ha átszámoltad dollárból, mai árfolyamon, az számolási hiba.

1 uncia arany 2021. szeptember 28-án 1760 és 1780 USD között ingadozott.
Ma 1620 és 1660 USD között.

Forrás: https://www.kitco.com/scripts/..+Charts

Igazából az elmúlt hónapok legjobb befektetése a dollár volt. Én még a rúpián gondolkodnék el, vagy valami más, válságtól távoli, nagyobb hatalom pénzén, de a harmadik világ elég kiszámíthatatlan.

OK, de ez kb. ugyanaz. Dollárban valamelyest gyengült az arany tavaly óta. Rendben, a forint meg zuhant, így ha tavalyi forinton veszel aranyat, idén realizálhatsz 5 millió Ft nyereséget, de akkor még többet, ha tavaly dollárt vettél volna.

John Maynard Keynes szerint "hosszú távon mindannyian halottak vagyunk.". Ha olyan megtakarítást keresel, amiben biztonsággal az unokáidra hagyhatsz egy nagyobb összeget a mai vagyonodból, kétségtelenül az arany a legjobb döntés mégpedig fizikai formában, bár persze meg kell tudnod oldani, hogy a rejtekhelyet meg is találják, és ők találják meg.

De ha azt akarod elérni, hogy a vagyonod nagyobb része túlélje a háborús inflációt, eddig a dollár volt a legjobb befektetés azok közül, amik Magyarországon ténylegesen szóba jönnek. (A rúpiát nem néztem meg ténylegesen...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés