Navracsics Tibor a Portfoliónak: Nincs B-terv, az Európai Bizottsággal való megállapodás A Terv

2022. szeptember 27. 14:32

Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az interjúban hangsúlyozta, várják Brüsszel új feltételeit.

2022. szeptember 27. 14:32
null

„Nincsen B-terv, az Európai Bizottsággal való megállapodás A Terv, és ezt meg is fogjuk valósítani” – szögezte a Portfolio-nak adott interjúban Navracsics Tibor. Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter rámutatott, hogy Orbán Viktornak az Európai Bizottsággal folytatott eredményes tárgyalásoktól függetlenül „mindig gondolkodnia kell alternatívákban” és megjegyezte, hogy múlt heti brüsszeli tárgyalásain azt érzékelte: elégedett a Bizottság képviselője a magyar Integritás Hatósággal és a Korrupcióellenes Munkacsoporttal kapcsolatos tervekkel.

Az interjúból az is kiderült, hogy „jórészt a sajtóból értesültünk arról, hogy az újjáépítési alapról szóló tárgyalásoknál az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos kérdéseket is fel kívánják vetni”. Navracsics Tibor felhívta arra is a figyelmet, hogy

egyelőre hiába kérték a teljesítendő feltételek listáját, ugyanis nincs még meg a mandátuma az erről tárgyaló brüsszeli stábnak.

Arra a kérdésre, hogy meddig húzódhat ez az ügy, a miniszter azt válaszolta, hogy a november 19-i dátum az a feltételességi eljárás határideje. Hozzátette: reméli, hogy november 19-ig az Integritás Hatóság el tudja kezdeni a működését, és „ez egy fontos igazolási pont lenne a Bizottság számára” – hangsúlyozta Navracsics.

Majd kitért arra, hogy „az újjáépítési alapnál nincsen sokkal több időnk, éppen ezért szeretnénk minél hamarabb megtudni, hogy mik azok a pontok, amelyekről tárgyalnunk kellene”.

„Az összes részlettel tisztában kell lennünk”

Mi azt többször kinyilvánítottuk már, hogy meg akarunk állapodni, és minden javaslatot megfontolunk, de ahhoz

– mondta el a miniszter.

A portál arra is kíváncsi volt, hogy reális-e az a forgatókönyv, hogy a Bizottság az eddig érzékelt 65 százalékos büdzsékockázatot a három Operatív Programban hirtelen 0 százalékra csökkenti a november végi javaslatában, és ezt terjeszti be a Tanácsnak.

Erre Navracsics Tibor azt válaszolta, hogy „azon dolgozom, hogy november közepére eljussunk egy olyan fázisba, amikor az Európai Bizottság azt mondja: Magyarország kezelte a problémáit és hitelt érdemlően hajtja végre a vállalásokat, tehát nincs szükség további óvintézkedésekre”.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czápa
2022. szeptember 28. 18:23
Nem irigylem Navrát!:))) Mindenki pont jól tudja, hogy onnan egy ruppó sem jön többet. Az is tudható, hogy a probléma negatív fizetési mérleg. Ez konkrétan az energia árak miatt van. Az sem titok, hogy No. gazdaságilag kiherélődött. Ezzel együtt az euró is. Két megoldás van. A ruszkiktól hitelben venni a gázt, olajat, illetve a már emlegetett kínai finanszírozás.
Fila2020
2022. szeptember 27. 18:32
Eddig arról volt szó, hogy az EB minden elvárása ismert és annak megoldása egyeztetett, csak végre kell hajtani.
KBA98
2022. szeptember 27. 18:06
Brüsszel b...a meg a hitelből adott pénzét, majd szerzünk máshonnan és HUXIT!
vbandi
2022. szeptember 27. 17:28
Már megbocsás Navrasics, ennyire hülye nem lehetsz, újabb és újabb feltételek, lófaszt sem fogunk kapni, ellopják a Brüsszeli liberálnáci tetvek, a hazaáruló ellenzéki képződmények segítségével. Egyetlen megoldás van, HUXIT ADDIG MINDEN VÉTÓ!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik