Navracsics Tibor a Portfoliónak: Nincs B-terv, az Európai Bizottsággal való megállapodás A Terv

2022. szeptember 27. 14:32
Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az interjúban hangsúlyozta, várják Brüsszel új feltételeit.

„Nincsen B-terv, az Európai Bizottsággal való megállapodás A Terv, és ezt meg is fogjuk valósítani” – szögezte a Portfolio-nak adott interjúban Navracsics Tibor. Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter rámutatott, hogy Orbán Viktornak az Európai Bizottsággal folytatott eredményes tárgyalásoktól függetlenül „mindig gondolkodnia kell alternatívákban” és megjegyezte, hogy múlt heti brüsszeli tárgyalásain azt érzékelte: elégedett a Bizottság képviselője a magyar Integritás Hatósággal és a Korrupcióellenes Munkacsoporttal kapcsolatos tervekkel.

Az interjúból az is kiderült, hogy „jórészt a sajtóból értesültünk arról, hogy az újjáépítési alapról szóló tárgyalásoknál az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos kérdéseket is fel kívánják vetni”. Navracsics Tibor felhívta arra is a figyelmet, hogy

egyelőre hiába kérték a teljesítendő feltételek listáját, ugyanis nincs még meg a mandátuma az erről tárgyaló brüsszeli stábnak.

Arra a kérdésre, hogy meddig húzódhat ez az ügy, a miniszter azt válaszolta, hogy a november 19-i dátum az a feltételességi eljárás határideje. Hozzátette: reméli, hogy november 19-ig az Integritás Hatóság el tudja kezdeni a működését, és „ez egy fontos igazolási pont lenne a Bizottság számára” – hangsúlyozta Navracsics.

Majd kitért arra, hogy „az újjáépítési alapnál nincsen sokkal több időnk, éppen ezért szeretnénk minél hamarabb megtudni, hogy mik azok a pontok, amelyekről tárgyalnunk kellene”.

„Az összes részlettel tisztában kell lennünk”

Mi azt többször kinyilvánítottuk már, hogy meg akarunk állapodni, és minden javaslatot megfontolunk, de ahhoz

az összes részlettel tisztában kell lennünk csak kell tudnunk, hogy mi az, amit problémaként jelöl meg az Európai Bizottság” 

– mondta el a miniszter.

A portál arra is kíváncsi volt, hogy reális-e az a forgatókönyv, hogy a Bizottság az eddig érzékelt 65 százalékos büdzsékockázatot a három Operatív Programban hirtelen 0 százalékra csökkenti a november végi javaslatában, és ezt terjeszti be a Tanácsnak.

Erre Navracsics Tibor azt válaszolta, hogy „azon dolgozom, hogy november közepére eljussunk egy olyan fázisba, amikor az Európai Bizottság azt mondja: Magyarország kezelte a problémáit és hitelt érdemlően hajtja végre a vállalásokat, tehát nincs szükség további óvintézkedésekre”.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legyen igaza Navracsicsnak! De én nem bízom a brusszelitákban. Időhúzásra játszanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés