Ha más színezetű kormánya lenne az országnak, az sem tehetett volna mást

2022. szeptember 26. 14:06

Schiffer András
Magyar Hírlap
Az euroatlanti diplomácia szótárából a béke, a béketárgyalás teljesen kiveszett. Interjú.

„A globális, geopolitikai folyamatokban meghatározó az orosz–ukrán konfliktus. Lát bármilyen előremozdulást a béke irányába?

Engem az döbbentett meg, hogy az első szankciós csomagok után én úgy gondoltam, hogy ezek nyilvánvalóan valamilyen hátrányt okoznak Oroszországnak, és ezt a helyzetet Európa, valamint az Egyesült Államok úgy próbálja kihasználni, hogy azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek a felek között. Ebben alapvetően egyet kell értsek a magyar miniszterelnökkel: leginkább az Egyesült Államok és Oroszország között lenne szükség tárgyalásokra. Ne dugjuk a fejünket a homokba! Ehhez képest ugyan elindultak Ukrajna és Oroszország között tárgyalások, de furcsamód félbeszakadtak, és az euroatlanti diplomácia szótárából a béke, a béketárgyalás teljesen kiveszett. Tehát úgy tűnik, a szankciók alkalmazását sem kívánták az euroatlanti hatalmak arra felhasználni, hogy valamilyen új status quóban megállapodjanak, hogy béketárgyalásokat indítsanak. Azt gondolom, hogy ez egy menthetetlen bűn.

(...)

Ebben a geopolitikai helyzetben Magyarország mennyire tudja saját érdekeit érvényesíteni?

Egy felelős kormánynak nyilvánvalóan az lenne a dolga, hogy az ország függőségét a geopolitikai hullámverésektől megvédje, vagy legalább mérsékelje ezeknek a következményeit. Amit a magyar kormány a háború kitörése óta megpróbál mozogni a diplomáciában, beleértve az energiadiplomáciát is, azt túl sok kritika nem érheti házon belül, mert ha más színezetű kormánya lenne az országnak, amely a magyar emberek, Magyarország érdekében politizálna, nem nagyon tehetett volna mást.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A más színezetű kormány mást tett volna. Pl megszavazta volna a kőolajembargót a kivételünk nélkül. Azóta Mo már padlón lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés