Orbán „nemzeti konzultációja” ugyanaz, mint az oroszok álnépszavazása, csak fegyverek nélkül

2022. szeptember 26. 9:43

Bartus László
Amerikai Népszava
Magyarországon viszont az önkényuralom tart népszavazást.

„Népszavazást akkor tartanak, ha valamit el kell dönteni, és a kérdés annyira fontos és olyan természetű, hogy a népakarat közvetlen kifejezésére van szükség. Ezért a népszavazások legalapvetőbb követelménye a tisztaság, amely magában foglalja azt, hogy a nép kellőképpen tájékozott, valós információk birtokában van, a jó döntéshez szükséges valamennyi körülménnyel tisztában van, és a népszavazást minden befolyástól mentesen, a teljes szabadságot és egyenlőséget biztosítva bonyolítják le. A népszavazás emellett éppen az önkényuralom egyik ellensúlya.

Magyarországon viszont az önkényuralom tart népszavazást, egészen pontosan a népszavazás szerepét és funkcióját betöltő »nemzeti konzultációkat«. A »nemzeti konzultáció« esetében ugyanis nem szükséges a népszavazások előfeltételeit betartani, nem kell meghatározott számú aláírást gyűjteni, nem vizsgálja felül még a fideszes (zsebre vágott és kézzel vezérelt) választási bizottság sem, az eredményességét nem a törvény határozza meg, hanem a hatalom nyilvánítja ki, a szavazatok összeszámlálása nem nyilvános, nem ellenőrizhető, úgy csalnak, ahogy akarnak.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez már az EU népszavazáskor is eszedbe jutott, csak a cenzorod rád szólt.

Mivel az 50%-os határ miatt Magyarországon lényegében lehetetlen érvényes népszavazást tartani, ilyesmi kezdeményezése eleve pénzkidobás, úgyis csak konzultációs értéke van. 25%-os támogtatottság mellett csak belépni lehetett az EU-ba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés