Olaf Scholz szorosabb együttműködést remél az Emírségekkel az energiaellátás terén

2022. szeptember 25. 13:25

A német kormány az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta egyre jobban igyekszik más forrásokat keresni az orosz gáz helyett.

2022. szeptember 25. 13:25
null

„Több energiakereskedelmi projekt napirendre került, amelyek megvalósulhatnak az Egyesült Arab Emírségek és Németország között, és soha többé nem történhet meg, hogy Berlin egyetlen energiabeszállítóra hagyatkozzon” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap Abu-Dzabiban.

A kormányfő úgy vélte, „biztosítani kell, hogy a világ cseppfolyósítottföldgáz-termelése annyira fejlett legyen, hogy el tudja látni a most is tapasztalható nagy keresletet úgy, hogy közben nem kell az oroszországi kitermelésre hagyatkozni”.    

Németország egészen a közelmúltig erősen függött az orosz gáztól,

a német szövetségi kormány azonban az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta egyre jobban igyekszik más forrásokból is biztosítani az ország energiaellátását. Jóllehet Scholz a vasárnapi sajtótájékoztatón nem árult el többet a fejleményekről, Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár a héten közölte, hogy a hétvégi abu-dzabi látogatás célja, hogy megállapodást kössenek az emírségekkel a cseppfolyósított földgáz (LNG) és dízelolaj Németországba irányuló exportjáról. 

Az Egyesült Arab Emírségek a világ hetedik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik.        

A kancellár szombaton Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel Dzsiddában tárgyalt, vasárnap pedig a nap folyamán utazik tovább Katarba. Dzsiddai tárgyalásán Scholz nem kerülte a 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró ügyét sem, akit Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán öltek meg. „Semmi olyasmi nem maradt kimondatlanul, amiről szó kellett essék” – nyilatkozott szombaton Scholz a Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott megbeszélést követően újságíróknak. Mint mondta, „ez így helyénvaló”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 26. 14:24
Herr Senki látott már térképet közelről?
elfújta az ellenszél
2022. szeptember 26. 09:06
Nem nehéz kitalálni, mi a tárgyalópartnerek igénye az olajért és gázért ellentételezésként: német fegyverszállítások. Az ukrajnai háborún kívül a közel-keletieket is német fegyverekkel akarják vívni Oszd a fegyvert ahol éred Ezzel is a békét véded
sheu
2022. szeptember 25. 22:09
Úgy érzem, hogy nem bontja ki az igazság minden részletét. Az is megoldás, ha kiváltják az orosz gázt mással, csak mondjuk 2-szeres áron, és ezzel brutálisan drágul az élet a németeknek. Ez olyan, mintha bojkottálnád a szomszédos boltot, és egy másikban sokkal drágábban vennéd meg ugyanazt. Végülis az árut megszerzed, csak éppen a gatyád is rámegy. De hát ilyen apróságokkal ezek a politikusok nem foglalkoznak.
balbako_
2022. szeptember 25. 19:43
Mert, hát az emirátusokban a demokrácia csúcs! Az emberi jogok - beleértve a rigorózusan megkövetelt buzijogokat is - példásak és hajlandóak az európaik által önként vállalt tízszeres áron adni a cuccot. Bombaüzlet az elvek betartása mellett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik