Olaf Scholz szorosabb együttműködést remél az Emírségekkel az energiaellátás terén

2022. szeptember 25. 13:25
A német kormány az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta egyre jobban igyekszik más forrásokat keresni az orosz gáz helyett.

„Több energiakereskedelmi projekt napirendre került, amelyek megvalósulhatnak az Egyesült Arab Emírségek és Németország között, és soha többé nem történhet meg, hogy Berlin egyetlen energiabeszállítóra hagyatkozzon” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap Abu-Dzabiban.

A kormányfő úgy vélte, „biztosítani kell, hogy a világ cseppfolyósítottföldgáz-termelése annyira fejlett legyen, hogy el tudja látni a most is tapasztalható nagy keresletet úgy, hogy közben nem kell az oroszországi kitermelésre hagyatkozni”.    

Németország egészen a közelmúltig erősen függött az orosz gáztól,

a német szövetségi kormány azonban az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta egyre jobban igyekszik más forrásokból is biztosítani az ország energiaellátását. Jóllehet Scholz a vasárnapi sajtótájékoztatón nem árult el többet a fejleményekről, Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár a héten közölte, hogy a hétvégi abu-dzabi látogatás célja, hogy megállapodást kössenek az emírségekkel a cseppfolyósított földgáz (LNG) és dízelolaj Németországba irányuló exportjáról. 

Az Egyesült Arab Emírségek a világ hetedik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik.        

A kancellár szombaton Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel Dzsiddában tárgyalt, vasárnap pedig a nap folyamán utazik tovább Katarba. Dzsiddai tárgyalásán Scholz nem kerülte a 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró ügyét sem, akit Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán öltek meg. „Semmi olyasmi nem maradt kimondatlanul, amiről szó kellett essék” – nyilatkozott szombaton Scholz a Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott megbeszélést követően újságíróknak. Mint mondta, „ez így helyénvaló”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU állítólag értek elvűen és nem érdekek mentén működik. Ezt mondják a gazdáid. Akkor most Schulz milyen értékek mentén kunyerál gázt a fundamentalista muszlimoktól?

Tőled is megkérdezem: Ursula szerint az EU állítólag értékelvűen és nem érdekek mentén működik. Akkor most Schulz milyen értékek mentén kunyerál gázt a fundamentalista muszlimoktól?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés