Tüntetések Iránban: keményebb fellépést ígért az elnök

2022. szeptember 25. 12:15

Ebrahim Raiszi ugyanakkor leszögezte, hogy Mahsa Amini halálát ki fogják vizsgálni.

2022. szeptember 25. 12:15
null

Az iráni elnök keményebb fellépést ígért a több mint egy hétig tartó kormányellenes tüntetések után – derül ki a BBC cikkéből.

Ebrahim Raisi ígéretet tett arra, hogy „határozottan” fellép a tiltakozásokkal szemben, amelyek mára Irán 31 tartományának nagy részére átterjedtek.

A demonstrációknak – amelyek Mahsa Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála miatt törtek ki –  mintegy 35 halálos áldozata van tisztviselői források szerint.

Az összecsapások több városban folytatódtak. 

Aminit azért vették őrizetbe, mert állítólag megszegte a fejkendőre vonatkozó szabályokat. A rendőrök állítólag bottal verték, és az egyik járművüknek csapták a fejét. A rendőrség azt mondta, hogy nincs bizonyíték a rossz bánásmódra, és hogy a nő „hirtelen szívelégtelenség” miatt halt meg. Habár Raisi leszögezte, hogy halálát ki fogják vizsgálni, azonban belügyminisztere, Ahmad Vahidi ragaszkodott ahhoz, hogy Aminit nem verték meg.

Nyitókép:Kormánypárti irániak nagygyűlésen vesznek részt Teheránban 2022. szeptember 23-án, a pénteki ima után. Az iráni fővárosban napok óta kormányellenes tüntetések zajlanak annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. A 22 éves Masa Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2022. szeptember 25. 23:43
A zsidók ott is keverik a szart
kaktusztea
2022. szeptember 25. 17:22
Nah, vajon a ruszkibarátság vagy az iszlám utálata vagy esetleg az authoriter rendszer iránti rajongás erősebb a Mandi kommentelők között..? Mindegyik vágy és bekódolt világkép másfele húz ebben a helyzetben, nem irígyelem őket, mikor ki kell találni, mi a kívánt mondás ebben a konkrét esetben :D rogántóniék sem mondták még meg, mit kell gondolni, fejfájás lesz ebből.
Monte Carlo
2022. szeptember 25. 14:40
"Clashes continue in several cities." "mára Irán 31 tartományának nagy részére átterjedtek." "Az összecsapások több városban folytatódtak. " Így kell csúsztatni...
Monte Carlo
2022. szeptember 25. 14:37
Pontosabban, az iráni belügyminiszter ezt mondta. Csak mert egy kicsit részletesebben indokolta, miért gondolja úgy, hogy nem bántották a csajt. "And while Mr Raisi says her death will be investigated, his Interior Minister Ahmad Vahidi has insisted that Ms Amini was not beaten. "Reports from oversight bodies were received, witnesses were interviewed, videos were reviewed, forensic opinions were obtained and it was found that there had been no beating," he said."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik